10 правил запобігання кібератакам #3 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
10 правил запобігання кібератакам #13 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #14 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #15 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #16 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #17 | Raiffeisen Bank Aval 10 правил запобігання кібератакам #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
10 Лютого 2020

10 правил запобігання кібератакам

У 2016-2017 роках Україна отримала статус «полігону» для випробування сучасних засобів ведення кібервійни. Кіберзлочинці атакували фінансові установи, електростанції, об`єкти транспортної інфраструктури. Чого лише вартий вірус Petya, який накрив нашу країну в червні 2017-го. Як вберегтися від кібератак, розповідає старший юрист юридичної фірми «Антіка» Олександр Гузун.

Об`єктом хакерської атаки може стати будь-хто. Наслідки для бізнесу від вторгнення кіберзловмисників можуть бути катастрофічними, як з точки зору матеріальних, так і репутаційних втрат.

Так, кілька років тому компанія – велетень готельного бізнесу – після виявлення спроби несанкціонованого доступу до бази даних, в якій зберігались записи про бронювання місць клієнтами, з`ясувала, що несанкціонований доступ до цієї бази існує вже більше двох років. У офіційній заяві на сайті компанія повідомила, що в результаті цього інциденту було скомпрометовано понад 350 млн записів про бронювання. Сама ж компанія отримала штраф у розмірі більше 95 млн фунтів.

Ще один вражаючий кейс стосується гіганта ринку авіаперевезень, який кілька років тому також зазнав кібератаки. Її результатом стало викрадення відомостей про понад 350 тис. транзакцій, пов’язаних з бронюванням квитків. Як результат – покарання у вигляді штрафу на більш ніж 150 млн фунтів.  

Ці ситуації є яскравим прикладом того, що жертвою кіберзлочинців може стати компанія будь-якого рівня. Якщо їм вдалося атакувати потужних гігантів, то малий та середній бізнес зможуть і поготів. Якщо не для викрадення цінної інформації чи «викачування» коштів, то для удосконалення хакерської майстерності.  

Щоб убезпечити свій бізнес від кібератак, слід вжити максимальних заходів для кібербезпеки. Ви скажете, що це дорого. Аж ніяк. Є досить прості правила та рекомендації, які допоможуть у цьому. Навіть експерт ООН в галузі глобальної кібербезпеки Марк Гудмен рекомендує дотримуватися їх.

Вимикайте компютери, якщо не користуєтеся ними. Це зменшує загрозу, адже злочинці не можуть «влучити» в комп’ютер, якщо він вимкнений і не підключений до інтернету. Окрім цього, слід вимикати сервіси та підключення в своєму смартфоні, коли вони не використовуються. Підтримка WI-FI, наприклад, завжди забезпечує додаткові можливості для атаки, які злодії можуть використати для зламу телефону, поширення шкідливого програмного забезпечення та викрадення даних.

Складний пароль є одним з ключових факторів захисту облікових записів. Паролі мають бути довгими (20 знаків або більше) – містити букви верхнього та нижнього регістру, а також символи та пробіли. Також їх слід часто змінювати. Й у жодному разі не варто використовувати той самий пароль для кількох різних сайтів.

Регулярно оновлюйте програмне забезпечення, особливо браузерів, плагінів, медіаплеєрів. Відмова від оновлення програмного забезпечення робить пристрої відкритими для атаки.

Завантажуйте програмне забезпечення лише з офіційних сайтів. Уникайте неофіційних магазинів, застосунків та сторонніх сайтів, на яких розміщено «безкоштовне» програмне забезпечення.

Обачно поводьтеся з усіма електронними листами. Будьте вкрай обережним з будь-якою пропозицією клікнути на посилання або відкрити файл, доданий у листі.

Частіше робіть резервне копіювання даних. Бажано мати кілька фізичних дисків для резервного копіювання та переконатись, що принаймні один з них зберігається за межами робочого місця, щоб під час стихійного лиха або пожежі резервна копія була у безпечному та захищеному місці.

Будьте обережні з USB-накопичувачами – це один з найбільш уживаних способів поширення шкідливих програм та комп’ютерних вірусів. Міністерство оборони США взагалі заборонило співробітникам використовувати їх. Неможна підключати флешки до свого пристрою без попереднього сканування на віруси.

Ретельно прикривайте об’єктиви відеокамер. Хакери легко отримують доступ до всіх камер, що підключені до інтернету – на комп’ютері, смартфоні, планшеті.

Конфіденційні перегляди – чи то банківських операцій, чи то покупок під час шопінгу слід здійснювати лише на власному приладі і у мережі, яка заслуговує на довіру.

Завжди використовуйте пароль на мобільних телефонах.

Отже, дотримуючись цих простих правил, можна запобігти кібератаці та втратам у бізнесі.