Геолокаційні технології в маркетингу #3 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Геолокаційні технології в маркетингу #13 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #14 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #15 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #16 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #17 | Raiffeisen Bank Aval Геолокаційні технології в маркетингу #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Липня 2020

Геолокаційні технології в маркетингу

Зі зростанням використання мобільних пристроїв місцеположення клієнта стало одним з головних чинників в онлайн-маркетингу. Як залучити клієнтів за допомогою геолокаційних технологій, розповідає Євген Шевченко, засновник digital-агентства UAMASTER.

 Маркетинг локацій (англ. Location-Based Marketing) використовує дані про поточні або минулі місця розташування користувачів мобільних пристроїв для показу їм відповідного контенту.

Ефективність інструменту

За даними Google, 76% користувачів, які шукають локальні компанії на мобільному пристрої, наприклад, в картах або в самому пошуковику, протягом дня відвідують цю точку. І 28% – здійснюють покупку. У 2019 році дослідження компанії Go Gulf показало, що 46% запитів користувачів у Google стосуються пошуку локальної інформації, а 97% користувачів шукають локальні бізнеси. Згідно з результатами досліджень, проведених компанією IPSOS в країнах СЕЕ, включно з Україною, ключовими критеріями при виборі продавця за допомогою локаційного пошуку є:

- наявність необхідного товару або послуги,

- близькість до продавця або наявність доставки («хочу поруч зі мною»),

- швидкість отримання товару або послуги («хочу швидко»),

- і тільки на четвертому місці - ціна.

Ключові ресурси

Сюди відносяться карти Google, OpenStreetMaps (Instagram, Maps.me та інші збирають дані саме з цього ресурсу), Foursquare (збір даних здійснюють Apple, Samsung, Microsoft, Snapchat, Twitter, Uber та ін.).

Метод геотаргетингу

Рекламні оголошення показуються потенційним клієнтам залежно від місця їх перебування, яке визначається за IP-адресами користувачів. Певна незручність геотаргетингу в тому, що IP-адреси рідко показують точні дані місця розташування. Найпоширеніший метод фокусування показів реклами у локальних бізнесів - на конкретне місто або населений пункт.

Метод геофенсінгу або геозонування

Для більш точного, точкового попадання ефективніше працює геофенсінг - визначення місця розташування за GPS пристроями. Отримані таким чином дані оновлюються під час руху власника смартфона. За допомогою цього методу можливі варіанти швидкого інформування користувача. Геофесінг можна використовувати на окремі райони і навіть вулиці. Особливо зручно, якщо метою програми є залучення людей, що проходять повз, у торгову точку, кафе, ресторан. Варіанти використання:

Варіант 1: «Там, де я». Визначте радіус покриття вашої торгової точки. Наприклад, для кав'ярні - це 500 метрів, для магазину меблів - 5 км. У рекламних системах Google Ads та Facebook Ads при налаштуванні геотаргетингу вкажіть вашу адресу та встановіть такий же радіус покриття для реклами (або максимально наближене значення). Обов'язково вкажіть вашу адресу в тексті вашого рекламного повідомлення або на банері.

Додаткова опція: протестуйте в Facebook Ads рекламу з метою «відвідуваність точок». Для цього типу цілі ви також можете налаштувати геотаргетинг з радіусом, а в якості цільової дії можна вибрати кнопку «як дістатися». По кліку на неї у користувача відкриється карта.

Варіант 2: «Там, де моя цільова аудиторія».

Якщо ваша цільова аудиторія - мандрівники або мами з дітьми грудного віку, «ловити» їх можна в аеропорту або пологовому будинку. Принцип налаштування таргетингу схожий: вказуємо потрібну адресу, ставимо мінімальний радіус. Важливо пам'ятати, що практично всі контакти ви отримаєте на мобільних пристроях. Люди не завжди готові приймати рішення миттєво, тому необхідно цей інструмент використовувати в зв'язці з ремаркетингом. За таким же принципом можна «ловити» відвідувачів виставок, конференцій, автошоу та інших галузевих заходів.

Варіант 3. Комбінування геотаргетингу і геофенсінгу.

Якщо ви відкриваєте, наприклад, мас-маркет магазин взуття або меблів в обласному центрі, перший місяць потрібно показувати рекламу на все місто. Таким чином ви побудуєте знання магазину, а ефект новизни дає шанс отримати клієнтів навіть з віддалених частин міста. У наступні місяці показуйте рекламу тільки людям, які знаходяться в радіусі 5 км від вас.

Варіант 4. Комбінування геофенсінгу і мобільного застосунку.

Наприклад, магазин може реалізувати застосунок, який пропонує тематичний мобільний контент (мода, здорове харчування, фітнес…), а також програми лояльності. Якщо у користувача є невитрачена подарункова карта або бонуси/бали/кешбек, при вході в геозону, близьку до магазину, застосунок відправляє клієнту нагадування про це. Щойно клієнт заходить в магазин, йому надається доступ до інформації про минулі покупки, рекомендації та огляди продуктів, їх наявність в цей день.

Локальне SEO

Пошуковики розуміють запити користувачів з конкретною географічною прив'язкою: «салон краси на Хрещатику», «піца на Сумській», «аптека на Дерибасівській» тощо. Щоб ваш бізнес показувався в таких запитах, необхідно провести низку наступних робіт:

● додати дані на сайт: повну адресу і номер телефону, а також додаткові SEO-тексти з назвою району, мікрорайону;

● додати компанію в Google My Business;

● зареєструвати компанію в місцевих довідниках і каталогах;

● додати компанію на онлайн-карти;

● оптимізувати сайт під голосовий пошук.

Використання Wi-Fi

Якщо у вас в кав'ярні, магазині, автосалоні, салоні краси є Wi-Fi для відвідувачів, налаштуйте роутер так, щоб при підключенні всі користувачі потрапляли на спеціальну сторінку вашого сайту. Виконайте ці правила:

● сторінка повинна бути доступною тільки за прямим посиланням (на неї не можна потрапити з меню вашого сайту і за рекламою);

● на сторінці встановлені коди ремаркетингу Google Ads та Facebook Ads;

● на сторінці є інформація про поточні акції, спеціальні пропозиції або ті товари, які вам потрібно продати в першу чергу.

 Таким чином ви будете стимулювати миттєві продажі, а також зможете пізніше взаємодіяти з цією аудиторією для повторних візитів.