Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #3 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #13 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #14 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #15 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #16 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #17 | Raiffeisen Bank Aval Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році? #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Травня 2019

Майбутнє вже сьогодні: яких інновацій варто очікувати АПК у 2019 році?

Сільське господарство в недалекому майбутньому буде зовсім не таким, як ми його уявляли. Безліч інноваційних рішень незабаром вийдуть в масовий ринок.

На нещодавній наймасштабнішій агропродовольчій виставці в Берліні в рамках Зеленого тижня канцлер Німеччини Ангела Меркель окреслила курс розвитку сільського господарства в найближчому майбутньому.

За її словами, головне завдання для сільського господарства сьогодні - нагодувати світове зростаюче населення, і головний інструмент в цьому завданні - діджіталізація всієї галузі. Це означає, що так чи інакше в АПК будуть впроваджуватися нові технології, які здатні збільшити продуктивність, а також поліпшити якість продуктів харчування. На думку не тільки пані Меркель, але й провідних агроаналітиків, найближчим часом на ринок вийде безліч новинок і розумних рішень.

Генетика і заміна ДНК

Оскільки сільському господарству в майбутньому доведеться адаптуватися до змін клімату, пристосовувати доведеться і самі рослини. У 2019 році буде стрімко розвиватися синтетична біологія, покликана підвищити стійкість і врожайність рослин на молекулярному рівні, а також знизити витрати на виробництво. За даними USDA, біоіндустрія до 2020 року буде оцінюватися в $100 млрд. Технологія дозволить змінювати геном організму, вирізаючи або замінюючи певні частини генетичної послідовності ланцюга ДНК.

Точне землеробство

Наступного року впровадження елементів точного землеробства серед дрібного і середнього бізнесу в АПК зросте на 15%. Ринок агротехнологій до 2024 року буде оцінюватися вже в $45,4 млрд саме за рахунок розширення на середній сегмент. Фермери все більше бачать доцільність встановлення датчиків на полях для точного розрахунку даних і врожайності. Крім того, останні системи точного землеробства і послуги компаній з їх впровадження різко падають в ціні і вже не є чимось надвитратним.

Контроль погоди

Погода для аграріїв, до речі, теж перестане бути ключовою перешкодою. Так, погоду тепер можна передбачати. Завдяки обльотам малої авіації і високоточним супутниковим знімкам можна сформувати прогноз погоди з точністю до 90% на найближчі 48 годин. Це допоможе аграріям заздалегідь планувати польові роботи або навіть рятувати урожай.

Урбанізація і вертикальні ферми

Тепер для того, щоб займатися сільським господарством, не обов'язково жити в передмістях. Все більшої популярності набувають «офісні» теплиці і вертикальні ферми прямо посеред великих міст. Велика перевага тут - колосальна економія простору. Більш того, такі системи виробляють на 10% більше врожаю, на відміну від класичного обробітку.

Дрони

Через зміни клімату в світі існує проблема вимирання бджіл-запилювачів. Це, своєю чергою, безпосередньо вплине на врожаї. Альтернативний бджолам варіант, який нещодавно запропонували аграріям вчені, - запилення роботами. Процес запилення відбувається шляхом розпилювання дронами невеликих розмірів. Поки що технологія тестується на етапі стартапу, але незабаром може набути масового характеру.

Точні дані

Паперові карти полів з історією сівозміни теж можна викинути. На зміну приходить Big Data - звід всіх зібраних з полів різними способами даних. Це наявність вологи в грунті, баланс мінеральних речовин, фази розвитку рослин, наявність/відсутність комах або хвороб рослин. Всі ці дані з високою точністю і швидкістю обробляє штучний інтелект (AI), який за допомоги алгоритмів вираховує проблемні зони на полях.

Повний захист даних

Всі ці дані також треба захищати. В АПК вже використовується технологія Blockchain, коли дані вибудовуються в ланцюжок блоків, які зберігаються одночасно на різних носіях. Використовувати Blockchain можна для управління ресурсами, наприклад, для відстеження запису технічного обслуговування обладнання або відстеження інших датчиків і обладнання.

Повне використання ресурсів

В майбутньому фермерство буде максимально економити всі природні ресурси. Нові технології, особливо тепличного бізнесу, дозволяють закривати виробничий цикл, переробляти побічні продукти, економити енергію і тепло, а також навіть використовувати дощову воду для поливу.