Людина для людини, машина для машини #3 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Людина для людини, машина для машини #13 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #14 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #15 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #16 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #17 | Raiffeisen Bank Aval Людина для людини, машина для машини #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
23 Травня 2019

Людина для людини, машина для машини

В чому перевага швидкісного інтернету та М2М для малого і середнього бізнесу?

IoT (або Internet of Things) є рушійною силою для трансформації бізнесу, а з появою швидкісного мобільного інтернет-з’єднання, тобто стандарту 4G, розповсюдження такої «мережі речей» швидко зростало. За даними Gartner, у 2017 році в світі було 8,4 мільярди пристроїв, підключених до IoT, а до 2020 року їх буде приблизно 20,4 мільярда. І хоча в Україні технологія 4G ще в новинку, однак оператори запевняють, що завдяки зростанню швидкості та розширенню покриття бізнес отримає нові можливості. Одну з нині трендових ніш IoT – Machine-to-Machine (M2M, або телематику) – стільникові гіганти почали освоювати ще на початку нульових.

Підключення людей до речей і машин до машин (M2M) є реальністю. Ми всі знаємо про системи домашньої автоматизації та розумні прилади, але як ми повинні почати переводити ці технології у бізнес? Сфера застосування M2M дуже широка: безпека (системи оповіщення, контролю, сигналізації); моніторинг транспортних засобів, співробітників, пристроїв, визначення місцезнаходження дитини або домашньої тварини; енергоефективність; оптимізація діяльності (розробка маршрутів, передавання даних, що використовуються в торгівлі, тощо). Компанія Vodafone підкреслила, що близько 50% підприємств на ринку вже використовують подібні рішення і очікується зростання попиту на них. Найбільші темпи минулого року продемонстрували охоронні системи, сигналізації для автомобілів, розумний будинок, тривожні кнопки. У компанії «Київстар» кількість М2М-карт на ринку оцінюють десь в 3 млн.

M2M – це можливість створення цифрової мережі об'єктів і систем, які не є комп'ютерами, телефонами або планшетами. Технологія дозволяє як бездротовим, так і дротовим системам спілкуватися один з одним. Світовий ринок M2M вже генерує 10 мільярдів доларів доходу в усьому світі і буде швидко зростати в наступні роки. Як же бізнес може використовувати переваги швидкого інтернету?

Мобільні платежі

Завдяки постійному підключенню до мережі сьогоднішні споживачі вимогливіші, ніж будь-коли. Пункти продажу із використанням M2M надають бізнесу можливість забезпечити краще обслуговування клієнтів за допомогою гнучких методів оплати. Завдяки зростанню покриття та швидкості більше немає необхідності шукати розетку чи мережевий кабель для підключення POS-терміналу для розрахунку картками. Завдяки таким рішенням мобільна торгівля стає більш доступною і швидкою.

Наприклад, якщо ви володієте невеликим магазином з продажу сендвіч-продуктів, впровадження М2М означає, що ви зможете продати більшу кількість товару під час обідньої перерви, оскільки витрачатимете менше часу на обробку кожної транзакції. Клієнти отримують безпечну форму оплати (наприклад, кредитною або дебетовою карткою), тоді як підприємства мають змогу запропонувати клієнтам гнучкі та зручні варіанти оплати. За даними НБУ, за 2017 рік кількість підприємств торгівлі, що мають POS-термінали, збільшилась до 173,76 тис., а прогнозний приріст за 2018-й складе щонайменше 20%. Насправді ціна питання не така вже й велика – всього 300 грн оренди на місяць та 2% еквайрінгу. До того ж уряд України запропонував зробити карткові термінали (POS-термінали) обов’язковими. У Кабміні хочуть, щоб поступово, до 2022 року термінали встановили усі торгові точки.

Контроль за активами

Багато підприємств мають труднощі в управлінні бізнес-активами та запасами, такими як інструменти, матеріали, обладнання та транспортні засоби. Беручи до уваги негативні наслідки крадіжки, втрати, поломки та затримки в доставці, очевидним є привабливість управління активами M2M. Така система допоможе уникнути фінансових втрат, затримок у виробництві та збільшення страхових премій. За допомогою програмного забезпечення на основі GPS підприємства можуть контролювати онлайн безпеку та продуктивність свого майна і отримувати регулярні звіти про їх використання та миттєве повідомлення, щоб відстежувати втрачені або вкрадені активи.

Крім того, ця тема досить продуктивно проявила себе в агросекторі, особливо в зв'язку з впровадженням точного землеробства. Наприклад, майже всі трактори наразі повністю автоматизовані. Там, звичайно, сидить людина, але вона не управляє транспортом, а лише контролює його. Тож потрібен точний набір цифрових сервісів і датчиків, загалом до 50 призначень: відкриття, закриття, поворот крана, подача бензину, швидкість… Це все контролюється електронікою. І на кожен датчик передбачений свій слот для карти.

Тим не менше поки що за темпами зростання М2М-підключень і доходів Україна відстає від Європи – навіть від таких близьких країн, як Угорщина, Румунія або Чехія. Однак у п'ятирічній перспективі наша країна має шанс наздогнати своїх сусідів і до 2020 року вийти на рівень 5 млн М2М-підключень, який можна порівняти з прогнозами на ринках країн Східної Європи.