Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #3 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #13 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #14 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #15 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #16 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #17 | Raiffeisen Bank Aval Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
14 Серпня 2019

Початок жнив: Україна йде на новий рекорд зернових

В Україні стартували польові роботи зі збирання врожаю. В аграрному секторі вже прогнозують нові рекордні показники.

Станом на кінець червня аграрії намолотили 400 тис. тонн зерна на площі 130 тис. га. Збирання зернових, за даними Міністерства аграрної політики, розпочалося у шести областях України. Середня врожайність очікується на рівні 30,3 т/га. Аграрії почали збирати озиму пшеницю (49 тис. тонн), ячмінь (341 тис. тонн) і горох (14 тис. тонн), також починається збирання озимого ріпаку (вже намолочено 6 тис. тонн).

За прогнозами International Grains Council, обсяг виробництва пшениці в Україні збільшиться на 10% і становитиме 27,5 млн тонн. Нещодавні дощі підвищать виробництво у 2019-2020 рр. на 2% — до 27,2 млн тонн, до майже рекордно високого рівня.

Опади підтримають виробництво кукурудзи на торішньому рівні у 32 млн тонн. Але зі стабільними площами і середніми показниками врожайності виробництво кукурудзи може і скоротитися до 29,3 млн тонн. Також на зменшення виробництва можуть вплинути низькі ціни.

На врожайність соняшнику цьогоріч добре вплинули погодні умови — культура розвивалася у пришвидшеному темпі. За даними аналітиків «АПК-Інформ», умови для формування урожаю соняшнику оцінювалися як 85-100% від оптимальних. Валовий збір становитиме до 13,5 млн тонн, а дозріє культура раніше на два тижні.

При цьому урожай гречки у цьому сезоні може скоротитися до історичного мінімуму — на 45% від показників минулого року. Низький рівень посіву на 55 тис. га навряд чи закриє потреби внутрішнього ринку, тому варто очікувати зростання імпорту гречки.

У північних і центральних районах України уже понад два тижні немає опадів, що негативно позначається на посівах овочів борщового набору. При цьому температури повітря б’ють історичні рекорди, в тому числі і в нічний час, що призводить до проблем з розвитком картоплі, буряка, моркви та капусти.

За оцінками аналітиків East-Fruit, площі під овочами у 2019 році були різко збільшені. Якщо кліматичні умови будуть близькими до нормальних, то уникнути перевиробництва цих культур буде складно.