Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #3 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #13 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #14 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #15 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #16 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #17 | Raiffeisen Bank Aval Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
04 Березня 2020

Посівна без проблем. Як отримати фінансування без переплат

Де взяти фінансування під насіння, добрива та засоби захисту – над цим питанням аграрії починають замислюватися задовго до першої весняної відлиги. Цього року до початку сезону Райффайзен Банк Аваль підготував низку рішень. Одне з них, максимально комфортне, - вексельне фінансування під 1% річних. За допомогою векселів компанії і фермери можуть придбати посівний матеріал, добрива, засоби захисту рослин - і навіть зрошувальну техніку!

Агропідприємець має кілька варіантів отримати необхідні ресурси на посівну. Перший - за свої кошти, якщо їх вистачає на всі прогнозовані в сезоні витрати, в тому числі пікові - на паливо і ПММ. Другий - придбати посівні матеріали, ЗЗР, обладнання за кредитні кошти. Це класичний шлях, хоча ставки за позикою відчутні і будуть впливати на собівартість вирощеної продукції. Третій - теж поширений: взяти розстрочку або товарний кредит у постачальника чи дистриб'ютора. Але і тут є свої нюанси: прив'язка до курсу валюти (при цьому зниження її вартості жодних преференцій аграрію не дає), жорсткі умови договорів, терміни, і знову - процентні ставки в межах 16-24% річних у валюті. Такі умови мотивовані тим, що персональні позики постачальників не забезпечені жодним фінансовим інститутом, не мають гарантій, крім репутації компанії-позичальника. Тобто відносяться до ризикових.

А можна - розрахуватися за вище описані ресурси за допомогою векселя. На сьогодні вексель - це найзручніший і дешевий ринковий інструмент фінансування посівної. Якщо говорити про нову програму Райффайзен Банку Аваль, з цього року оплата за послугу складає всього 1% від номінальної вартості векселя (тобто суми, на яку проводиться закупівля). При цьому період відстрочки платежу - 6-9 місяців. «В синергії з постачальниками ми знизили вартість продукту, дозволяючи профінансувати потреби аграрія по суті без зміни кінцевої вартості придбаної продукції, - розповідає керівник корпоративних проектів і партнерства Райффайзен Банку Аваль Микола Волков. - Наразі жоден інший банк в Україні не має програм з такою низькою ставкою. У цьому продукті наш Банк займає унікальну пропозицію. В середньому по ринку вартість векселя 2,5 - 3,0% від суми векселя».

Вартість фінансування знизилася, а ось вибір партнерів - розширився. Тепер підприємці можуть придбати посівний матеріал, наприклад, у Monsanto і Ukravit, засоби захисту рослин у BAYER, Corteva і Ukravit, мінеральні добрива у Terra Tarsa і зрошувальну техніку в українського виробника компанії «Іригатор». Кожна компанія пропонує досить широкий спектр продукції, якого достатньо, щоб закрити всі потреби стосовно посівної. Виробники зацікавлені в такому фінансовому продукті не менше, оскільки отримують впевненість в оплаті.

Вексель - це цільовий товарний кредит на покупку продукції у конкретного постачальника. По суті, це розстрочка платежу на термін 6, 9, 12 місяців, гарантована банком, з вартістю 1%.

Щоб отримати фінансування, аграрію потрібно прийти в банк з наміром отримати фінансування. Особливих вимог до претендентів немає, крім стандартних - досвід не менше двох сезонів і відсутність поганої кредитної історії. «Кредитні лінії, інші продукти і надання векселя йдуть по одному процесу прийняття рішення. Ми клієнту завжди даємо вибір. Пропонуємо йому ліміт, а він вже вирішує, вибирати його кредитними коштами, векселями, або комбінацією цих продуктів. Але на етапі прийняття рішення «так-ні» є нюанс. Політика банку щодо векселів м'якша, він відноситься до менш ризикових. Причина - за сім років роботи з цим продуктом, з великими сумами, немає дефолтних випадків. Тобто немає прецедентів, коли клієнт не розрахувався за зобов'язаннями. Тому в практиці є випадки, коли позичальникові банк не може запропонувати кредитний продукт, особливо довгостроковий, але можливість отримати вексель при цьому залишається. Або визначає ліміт менший, ніж потреби аграрія, а ті, що залишилися, пропонується покрити вексельною програмою ».

Отримавши ліміт потенційних можливостей, сільгоспвиробник підбирає необхідні йому посівні матеріали або агрохімію у партнерів, виписує на них накладну і приходить в банк вдруге. Наприклад, з накладною на покупку засобів захисту рослин у компанії Ukravit на суму 80 тис. грн. На цю суму на постачальника виписується вексель, в якому вказується фінальна дата розрахунку і ставиться печатка банку, аваль. Аваль означає, що якщо підприємець не розрахується з постачальником, банк зробить замість нього оплату в зазначену дату. На місці підприємець сплачує 1% від суми - 800 грн відразу. Отриманий вексель віддає постачальнику і через півроку, наприклад, розраховується з ним за сумою угоди.

З частиною партнерів - Singenta, Monsanto - схема трохи інша. Оскільки вони працюють виключно через дистрибуторів, клієнт передає вексель дистрибутору, дистрибутор - компанії-виробнику. Тому що гарантії банку адресуються безпосередньо виробникові і оплата від клієнта направляється йому ж.

«Є ще одна велика перевага в застосуванні векселів від Райффайзен Банку Аваль. Банк має хорошу репутацію, нашій експертизі довіряють, і це забезпечує додаткову лояльність з боку постачальника. Система перевірки бізнес-структур у нас настільки фундаментальна, що їй довіряють на ринку. Якщо банк дає клієнту кредит, наприклад, на 1 млн грн, то постачальники товару сміливо додають від себе ще 10-15% від цієї суми товарного кредиту. Якщо дистрибутор бачить вексель від нашого банку, він нерідко пропонує ще від себе товарний кредит», - описує додаткові можливості Микола Волков.

З новацій вексельної програми-2020 року - можливість придбати за допомогою цього інструменту зрошувальну техніку української компанії «Іригатор». До цього сезону техніка за допомогою векселів не продавалася взагалі.

«Ми розуміємо, що відбувається зміна клімату, постійні посухи важко б'ють по врожайності наших клієнтів, окремі регіони особливо страждають від цієї проблеми. Питання іригації виходить на одну з перших позицій у боротьбі за урожай. Тому ми починаємо ініціювати більш лояльні програми щодо зрошувального обладнання. І перша компанія, яка прийняла цю схему, - «Іригатор». Гадаю, до наступного сезону до неї додадуться й інші», - коментує потребу в новому продукті співрозмовник.

Микола Волков резюмує: «В минулому році ми профінансували векселями 2,9 млрд грн. Частка нашого банку на ринку векселів - 60-70%. Цей інструмент дуже зручний не тільки для агрокомпаній, а й для невеликих господарств і фермерів. Їх частка становить 11% по сумі, але за кількістю реалізованих заявок - в рази більше. Показники охоплення цієї аудиторії в 2020 році будуть збільшуватися, тому що він дійсно виручає. Вже зараз наш вексельний портфель станом на кінець лютого в 2 рази перевищує минулорічний. Використовуйте нові фінансові інструменти, переконайтеся в легкості доступу до них - і нехай рік буде врожайним, а ваш бізнес - високомаржинальним!»