Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #3 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #13 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #14 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #15 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #16 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #17 | Raiffeisen Bank Aval Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Листопада 2019

Трави на експорт: як заробити на лікарських рослинах

Все більше підприємців цікавляться вирощуванням салатів і зелені - це швидкий і надійний спосіб заробітку протягом усього сезону. Але навіть тут можна знайти більш перспективну нішу, наприклад – культивування лікарських рослин.

Такі рослини, як м'ята, кропива, меліса, календула, липа і багато інших, широко використовуються у виробництві органічної косметики, медицині, харчопромі, туризмі та спа-індустрії. Набувають популярності й готові продукти на кшталт аромасвічок, ліків, цілющих чаїв і детокс-програм для спортсменів.

Ніша для дрібних виробників

Тренд культивації лікарських рослин почався з Європи, де споживачі останнім часом стали більше купувати цілющої продукції - від ліків до косметики. Водночас зростаючий попит на трави європейське виробництво не покриває, оскільки у їх вирощуванні співвідношення вартості робочої сили вище, ніж готового продукту.

Відповідні погодні умови, а також родючі ґрунти дозволяють українським підприємцям висівати лікарські рослини з великим вмістом діючих речовин, що робить вітчизняну продукцію більш конкурентною на зарубіжних ринках. При цьому ринок лікувальних трав вважається одним з найнестабільніших, зважаючи на варійований попит на багато з них протягом сезону. Це дає велику перевагу саме для невеликих господарств, здатних у короткі терміни поставляти певні види рослин.

Маржинальність з гектара

Середня вартість старту бізнесу на травах коливається у межах $80-100 тис. Термін окупності вкладень у їх вирощування залежно від асортименту культур, наявності техніки і технологій може становити від 3 до 5 років.

Перспективними є й ціни на лікарську продукцію, які за одну рослину нерідко стартують від 20-30 грн. Сушені трави на ринку коштують від 50 грн/кг. В Європі, де такий вид бізнесу дуже витратний, зважаючи на його трудомісткість, вартість трав подвоюється. Наприклад, середньоєвропейські ціни на валеріану складають - 2,5-3,5 євро/кг, ехінацею - 5-7 євро/кг, алтей - 1,5-2 євро/кг. Прибуток залежить і від властивості рослини. Наприклад, деякі з них можна використовувати повністю, як у ехінацеї - від коренів до суцвіть і стебла.

Урожайність трав в Україні трохи нижча за середню по Європі внаслідок слабкої розвиненості технологій обробітку. Наприклад, ехінацея дає 1 т/га сухого кореня, валеріана - 2 т/га, алтей - 2-3 т/га. Середній валовий дохід з розрахунку 1 га на рік може коливатися від $4 тис. до $12 тис.

Технології для експорту

Ринок лікарських трав змінюється стрімко, тому багаторічні рослини зазвичай виробляють невеликими партіями і продають за кордон, де ціна вища. Зростання інтересу підприємців до лікарських трав показує і динаміка торгівлі. За даними Держстатистики, у 2017 році українські підприємці експортували різних лікувальних рослин на $7,5 млн, за підсумками 2018 року продажі склали вже понад $10 млн.

До слова, обсяги поставок до Європи є сенс нарощувати - потреба європейського ринку в цій продукції оцінюється в 600 тис. тонн на рік. Обробіток трав вимагає спеціальної сільськогосподарської техніки, запорука успіху - якісне насіння та гербіциди. Великим попитом користується органіка, але в такому разі збільшується кількість механічної обробки ґрунту, включаючи прополювання.

З присмаком успіху

Багато українських виробників орієнтовані більше на зовнішні ринки. Головне - відповідати нормам якості, прийнятим в Європейському Союзі. Наприклад, полтавське підприємство «Добротрав» вирощує різних трав до 40 тонн/рік, третина з яких продається за кордон - до Німеччини, Польщі, Болгарії. Продукцію відправляють переважно великими партіями раз у два місяці, а найбільш ходовий товар - ехінацея. На підприємстві розповіли, що клієнтів у ЄС знаходили завдяки профільним виставкам, як, наприклад, Biofach. Ще одна прибуткова трав'яна культура, яка набирає обсягів виробництва в країні, - амарант. Лише за 2019 рік посівні площі під ним виросли в 6 разів - до 4 тис. тонн. В Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції відзначають, що найближчими роками попит на лікарські рослини буде зростати. Тож підприємцям слід приділяти більше уваги маркетингу і пошуку ринків збуту, враховуючи, що сушіння трав займає до 80% часу від загального виробництва культур.