Впевненість, якої ми потребуємо #3 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Впевненість, якої ми потребуємо #13 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #14 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #15 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #16 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #17 | Raiffeisen Bank Aval Впевненість, якої ми потребуємо #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
20 Листопада 2019

Впевненість, якої ми потребуємо

Несподіванки – це те, чим багате наше життя. І хоч ми всі налаштовані на приємні речі, ніхто не застрахований від «послизнувся, впав, втратив свідомість, отямився – гіпс»… Страхування не зменшує ризиків травматизму, але неприємні наслідки цих випадків для гаманця – точно. Програма страхування «Впевненість 24/7», спеціально розроблена СК «УНІКА» для клієнтів Бізнес Банкінгу Райффайзен Банку Аваль, спрямована саме не це.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, травми та наслідки дії зовнішніх чинників складають 12% від загального числа подій, що призводять до розладу здоров’я в світі. Травматизм є однією з основних причин збитків у структурі економічних втрат бізнесу. У країнах з високим рівнем розвитку на 30 осіб, госпіталізованих в стаціонар після отриманої травми, припадає 300 пацієнтів, що звертаються за медичною допомогою на амбулаторному рівні.

Наша статистика ще більш сумна. Крім того, для більшості населення провести ефективне лікування і реабілітацію після отриманих важких травм – непосильний фінансовий тягар через високу вартість ліків і медичних послуг. Тому в Україні поступово набуває популярності добровільне страхування від нещасних випадків. Райффайзен Банк Аваль разом з СК «УНІКА» запропонували такі рішення для приватних осіб з 2016 року, і попит перевищив очікування. А з середини 2019-го придбати програму страхування від нещасних випадків «Впевненість 24/7» також можуть і бізнес-клієнти.

Насправді підприємцям та керівникам компаній таке рішення необхідне ще більше, ніж приватним особам. Чому? «Найманому працівникові, що травмувався і тимчасово не може працювати, держава та роботодавець платять «лікарняні», а у більш важких ситуаціях він отримає допомогу по втраті працездатності. Але хто подбає про підприємця? Його «лікарняні» – це збитки від неможливості вести діяльність, втрата оборотів, а то й контрактів. У таких випадках особиста страхова угода частково замінить державну допомогу», – відповідає на питання Костянтин Маслюк, головний менеджер з розвитку банківського страхування Райффайзен Банку Аваль.

Ще один дуже важливий факт – застрахувати можна не лише себе індивідуально, але й усю родину. Укласти договір страхування всієї родини за спеціальною ціною та підстрахувати непосидючих діточок – значна перевага таких «сімейних» договорів.

Якщо говорити про юридичних осіб, то вони також зацікавлені в подібних продуктах. Керівники підприємств нерідко страхують не лише себе, але й оформляють індивідуальні поліси на працівників. Наявність такої страховки є гарним доповненням до соціального пакету співробітників, підвищує привабливість роботодавця в їхніх очах.

Суть програми проста: бізнес-клієнт щомісяця здійснює невеличкі платежі зі свого рахунку на рахунок СК «УНІКА». Якщо ж трапляється нещасний випадок, постраждалому виплачують грошову допомогу, яка може складати від кількох сотень гривень до кількох сотень тисяч гривень. При цьому така грошова допомога не залежить від того, скільки реально коштів витратив постраждалий на лікування, навіть якщо витрати були мінімальні.

«Найбільш актуальна для підприємців допомога при травмах легкої та середньої складності. Це може бути перелом ребра, руки, ноги, струс мозку і навіть перелом пальця. На жаль, такі події трапляються не так вже й рідко, особливо взимку. Також передбачена допомога у випадку травми внутрішніх органів чи опіків. Залежно від виду діяльності навіть незначна травма може завадити робочому процесу», – розповідає Костянтин Маслюк.

У кожному з випадків розмір допомоги залежить від характеру отриманої травми та її наслідків. Для точного визначення суми розроблена спеціальна таблиця виплат, її можна знайти на сайті Райффайзен Банку Аваль. Там на двадцяти семи сторінках прописано всі варіанти випадків, які покриваються страхуванням та по яких буде виплата грошової допомоги. При найчастіших, простих травмах розмір допомоги становить кілька тисяч гривень. Розмір максимальної допомоги, що виплачується в дуже серйозних випадках, сягає від 150 тис. до 600 тис. гривень, залежно від обраного клієнтом варіанта страхування.

Одна з беззаперечних переваг програми «Впевненість 24/7» – покриття ДТП. 

«Будь-яка дорожня пригода покривається, незалежно від того, потерпілий ви чи винуватець. Крім хіба що дуже серозних порушень правил дорожнього руху, – пояснює Костянтин Маслюк. – Зауважте, в Україні щороку реєструється близько 25 тис. ДТП з постраждалими, кількість травмованих – понад 30 тисяч. Більшість водіїв ставляться до ризику свідомо, оформляючи «автоцивілку», інші бережуть машину, беруть КАСКО. А от сам водій, його здоров’я та життя – поза зоною уваги».

Дійсно. «Автоцивілка» страхує відповідальність водія перед третіми особами, в тому числі за шкоду, яка може бути нанесена життю та здоров’ю третіх осіб. Це й інший водій, і пасажири в обох автомобілях. Нас начебто охоплює страховка «іншого учасника ДТП». Але ж якщо станеться аварія, наявність компенсації залежать від того, винні ви чи ні. А ще від того, яка страхова, наскільки відповідально вона ставиться до виплат тощо. Маючи поліс страхування від нещасних випадків, виплати не залежатимуть від рішення суду, значення має лише ступінь важкості та кількість травм. Всі отримані в результаті ДТП ушкодження рахуються разом.

Не варто думати, що страховий поліс захищає лише в серйозних ситуаціях, які призводять до дуже важких розладів здоров’я, наголошує співрозмовник. Якщо, наприклад, ви посковзнулися на слизькому, впали і отримали «лише» перелом пальця руки, то грошова допомога становитиме від 2 до 16 тис. гривень, залежно від обраної програми та складності травми, при переломі ребра – від 1,2 тис. гривень за кожне ребро, при вивиху щелепи – від 2 до 24 тис. гривень, також залежно від характеру травми та обраної програми. І таких травм, за якими передбачена грошова допомога, понад 100. Це досить великі гроші порівняно з розміром страхового платежу, який складає від 32 гривень на місяць, і точно без страхування їх би не було взагалі.

Втім, слід одразу зауважити, що деякі випадки страхова програма не покриває. Є певний перелік виключень, до якого потрапляють працівники ризикованих професій, їх 25. Наприклад, це працівники, які займаються верхолазними чи покрівельними роботами, моряки чи ті,чия праця пов’язана з мисливством або рибальством в морях та океанах, а також ті, хто трудиться на виробництві чи зберіганні вибухонебезпечних і горючих речовин, хто задіяний в підземних роботах, деякі ризиковані професії в цирку... Але це стосується лише робочого часу, всі інші випадки, що сталися не на роботі, приміром побутові, дорожні, підпадають під покриття.

Щодо спортивних активностей, то тут є досить великий перелік занять, які покриваються страховкою. Наприклад, біг, велосипедний спорт, легка атлетика, ігрові, водні види спорту… А от хокей на льоду чи футбол у повноцінному форматі – виключені. Якщо ж це діти з батьками ганяли м’яча у дворі – випадок цілком страховий. Що важливо: страховка не діє під час занять будь-яким видом спорту на професійному рівні.

«Чи велика вірогідність, що придбаний поліс знадобиться? Так, вона є, – коментує Костянтин Маслюк. – Щороку близько 1500 клієнтів банку отримують грошову допомогу за цим типом страхування. В тому числі 99% за кількістю випадків – це у нас виплати у зв’язку з травмами, 1% – по смерті та інвалідності. Про актуальність нового продукту серед бізнес-клієнтів говорять цифри. Щомісяця близько 1000 клієнтів Бізнес Банкінгу користуються можливістю придбати таку програму».

Розмір страхової суми для усіх випадків залежить не лише від травми, але й від пакету, який придбав клієнт. Чим дорожча програма – тим більшу виплату «за» одну й ту ж саму травму можна отримати. Для прикладу, у власників пакету «Бізнес Класик» ліміт допомоги у зв’язку з травмами складає 40 тис. грн, при втраті працездатності чи загибелі – 150 тис. грн, а розмір страхового платежу становить усього 32 гривні на місяць. Власники максимального «Бізнес Еліт+» мають ліміт по травмах 160 тис. грн та 600 тис. грн при втраті працездатності чи загибелі, а щомісячний платіж складає 128 грн. Умовно кажучи, перші за найпростіший перелом пальця руки отримають 2000 грн, а останні – 8000 грн.

Багатьох цікавить, наскільки складна і тривала процедура отримання виплат. Зазвичай це відбувається швидко і без проблем. Після того, як постраждала особа отримала травму, вона має зателефонувати до страхової компанії, повідомити про інцидент, і коли з’явиться можливість, принести до страхової компанії чи до банку довідку з медичного закладу. Довідка повинна мати інформацію, яка саме у людини травма з її детальною характеристикою: перелом одинарний чи подвійний, відкритий чи закритий, чи були оперативні втручання і які саме… Якщо довідка оформлена належним чином, зазвичай протягом 4-5 робочих днів після отримання документів страхова компанія виплачує грошову допомогу постраждалій особі на вказаний нею рахунок.

«Добровільне страхування від нещасних випадків – це одна з тих «подушок», які можна підмостити заздалегідь. Звісно, краще не мати приводів для виплат, але якщо вже лихо сталося, то грошова допомога ніколи зайвою не буде», – резюмує головний менеджер з розвитку банківського страхування Райффайзен Банку Аваль.