Зміна ставок ЄП та ЄСВ #3 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Зміна ставок ЄП та ЄСВ #13 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #14 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #15 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #16 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #17 | Raiffeisen Bank Aval Зміна ставок ЄП та ЄСВ #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
15 Січня 2020

Зміна ставок ЄП та ЄСВ

Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» поряд з основними показниками затвердив нові розміри мінімальної заробітної плати на 2020 рік і прожиткового мінімуму, які, зокрема, вплинуть на розмір єдиного податку, ЄСВ, податкової соціальної пільги та ін. Зупинимося на цьому докладніше.

З 1 січня 2020 року розмір мінімальної зарплати (МЗП) і прожиткового мінімуму (ПМ) збільшиться. Далі зростання МЗП не планується, а ось ПМ зростатиме протягом року.

Підприємцям слід врахувати, що багато показників, які доводиться розраховувати для сплати податків, залежать від розміру МЗП або ПМ, встановленого для працездатних осіб. Деякі з них прив'язані до МЗП або ПМ, що встановлені на 1 січня звітного року.

Єдиний податок

Так, від розміру МЗП І ПМ залежать розміри ставок платників єдиного податку (ЄП) першої та другої групи. Нагадаємо, що ставки єдиного податку для ФОП, які обрали першу або другу групу, затверджуються рішеннями місцевих рад залежно від видів діяльності. Для першої групи вони не можуть бути більше 10% розміру ПМ, встановленого для працездатних осіб на 1 січня звітного року, і протягом року з ростом ПМ не змінюються, а для другої групи - не більше 20% МЗП, встановленої на 1 січня звітного року (ст. 293 ПКУ).

Максимальна ставка єдиного податку дорівнює:

- для першої групи - 210,20 грн;

- для другої групи - 944,60 грн.

Слід звернути увагу, що збільшення МЗП і ПМ ніяк не вплинуть на розмір ставки єдиного податку для ФОП третьої групи. Оскільки ставки ЄП для третьої групи встановлено у фіксованому розмірі 5% або 3% + ПДВ.

Зростання МЗП і ПМ також не вплине на розмір ставки єдиного податку, яка застосовується при порушенні умов роботи на спрощеній системі оподаткування. Вона як і раніше становить 15%. Така ставка застосовується до:

- суми перевищення дозволеного обсягу доходу для обраної групи;

- доходу єдинників першої і другої групи, отриманого від виду діяльності, не зазначеного в реєстрі єдинників або забороненого для даної групи;

- доходу, отриманого при застосуванні негрошових форм розрахунків;

- доходу, отриманого від забороненого для єдинників виду діяльності.

Єдиний соціальний внесок

Нормами Закону України від 08.07.2010 р № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування» визначено, в якому порядку ФОП повинні сплачувати єдиний соціальний внесок.

Єдинники можуть самостійно визначати розмір доходу, з якого вони будуть сплачувати єдиний соціальний внесок. При цьому розмір такого доходу не залежить від розміру доходу від підприємницької діяльності. Він не може бути нижчим за розмір МЗП та більшим за максимальну величину доходу, на яку нараховується єдиний внесок (15 МЗП). У 2020 році МЗП - 4723 грн, максимальна величина доходу 70 845 грн (4723 грн х 15).

Тому розмір мінімального ЄСВ за місяць становить 1039,06 грн (4723 грн х 22%), а максимального - 15 585,90 грн (70 845 грн х 22%).

Загальносистемники нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому сума ЄСВ, як і у єдинників, не може бути меншою за розмір місячного мінімального страхового внеску, навіть у тому випадку, якщо дохід за місяць менший за МЗП або відсутній взагалі. Для загальносистемників в загальному порядку застосовується норма закону: ЄСВ нараховується на дохід, що не перевищує розмір максимальної величини доходу, навіть якщо середньомісячний дохід від підприємницької діяльності перевищує цю величину.

Як і в 2019 році, звільнені від сплати ЄСВ за себе ЄСВ підприємці (незалежно від системи оподаткування), які відносяться до осіб з інвалідністю, отримують пенсію за віком або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», і отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Наталія Щербак, консультант газети «Приватний підприємець»