Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #3 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #13 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #14 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #15 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #16 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #17 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність ФОП #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
18 Вересня 2019

Зовнішньоекономічна діяльність ФОП

Підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, можуть здійснювати свою діяльність як на території України, так і за її межами. Їхніми покупцями і/або замовниками, постачальниками і/або виконавцями робіт (послуг) можуть бути і українці, і іноземці.

Здійснювати діяльність ФОП можуть у межах обраних ними видів діяльності, зазначених в Єдиному держреєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Якщо ФОП є єдинником, то необхідні види діяльності повинні бути вказані і в Реєстрі платників єдиного податку. Окремого КВЕД для здійснення ЗЕД немає. Обмежень за видами діяльності для загальносистемників немає. Єдинники другої групи повинні пам'ятати, що в сфері ЗЕД вони можуть здійснювати тільки оптову торгівлю. Єдинники ж третьої групи можуть не тільки продавати, але й надавати послуги і виконувати роботи.

Реєстрація на митниці. Якщо у ФОП з'явився іноземний покупець або замовник, то в першу чергу необхідно пройти реєстрацію на митниці. Зареєструватися в митниці - це означає отримати обліковий номер учасника ЗЕД та витяг з Реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами з номерною печаткою, яку ставить митний інспектор.

У кожному регіоні визначено митний пункт, через який ФОП ввозять і вивозять товари. Туди і слід звернутися. Для реєстрації необхідно подати заяву встановленої форми. Інформація в заяві повинна відповідати даним державних реєстрів.

Валютний рахунок і дохід. При здійсненні ЗЕД необхідно відкрити валютний рахунок, оскільки оплата за товари (послуги, роботи) здійснюється переважно у валюті. Рахунок можна відкрити в тому банку, в якому у підприємця вже є гривневий, а можна в будь-якому іншому. Виручка, отримана в іноземній валюті, перераховується в гривню і включається до загального доходу підприємця в тому ж порядку, що й виручка, отримана в гривні.

Документи для ЗЕД. Відносини з іноземними партнерами, як і з українськими, будуються на підставі договорів (контрактів).

Для оплати товару оформляється рахунок-фактура або рахунок-проформа. Крім рахунків, оформляються такі види документів, як коносамет, специфікація, накладна, страхові документи (страховий поліс, специфікація), пакувальний лист, сертифікат якості.

У рахунку-фактурі (інвойсі) вказується сума, яку необхідно сплатити за товар.

Крім того, залежно від того, продає ФОП товари чи надає послуги, можуть знадобитися також інші документи. Серед них транспортні (перевізні) документи, документи, що підтверджують право володіння, користування та/або розпорядження товарами; ліцензії, дозволи, сертифікати та інші документи, що підтверджують дотримання обмежень при переміщенні товарів через митний кордон України (якщо є обмеження); документи, які використовуються для проведення попереднього документального контролю; документи, що підтверджують країну походження; інші документи. Якщо надаються послуги, то оформляється акт виконаних робіт. При переміщенні товару через митну територію України оформляється митна декларація.

Сплата податків. При здійсненні ЗЕД підприємець сплачує митні платежі, які стягуються митними органами при переміщенні товарів через митний кордон України та включають мито, акцизний податок і ПДВ (п. 27 ч. 1 ст. 4 МКУ). Крім того, в загальному порядку сплачується ПДФО і військовий збір загальносистемником або єдиний податок - єдинником. А також інші податки і збори, платником яких він є.

Звітність. Спеціальних звітів, пов'язаних із зовнішньоекономічною діяльністю, ФОП не надає. Залежно від обраної системи оподаткування ФОП надає або декларацію про майновий стан і доходи, якщо підприємець - загальносистемник, або декларацію платника єдиного податку - якщо єдинник. Загальносистемник і єдинник другої групи звітують за підсумками року, а платники єдиного податку третьої групи - щоквартально.