РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #2 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #11 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #12 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #13 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #14 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #15 | Raiffeisen Bank Aval РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року #16 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
12 Листопада 2020

РБІ: результати за 1-9 місяці 2020 року

  • Чистий відсотковий дохід знизився на 2% через знецінення валют декількох країн ЦСЄ і зниження облікових ставок;  чистий комісійний дохід знизився на 3%, головним чином, через локдаун у другому кварталі
  • Загальні адміністративні витрати знизилися на 4% у річному вимірі
  • Обсяг кредитів клієнтам з початку року стабільний у євро, але підвищився у національних валютах більшості країн
  • Коефіцієнт резервування становить 0,72% у перші дев’ять місяців; збільшення спричинене насамперед ефектом COVID-19
  • Консолідований прибуток становить 599 млн євро, та на нього негативно вплинули більші витрати на ризик та знецінення компаній, що оцінюються за методом власного капіталу (інший результат)  
  • Чиста відсоткова маржа знизилася на 20 б.п. порівняно з попереднім кварталом, до 2,00%, головним чином, через зниження облікових ставок
  • Коефіцієнти непрацюючих активів та покриття непрацюючих активів дещо покращилися з початку року, до 1,9% та 63,8%, відповідно
  • Коефіцієнт базового капіталу першого рівня (CET1) становить 13,1% (враховуючи результат); початкова пропозиція дивідендів за 2019 вираховується з коефіцієнту CET1 (41 б.п.)

За перші три квартали 2020 року Райффайзен Банк Інтернаціональ (РБІ) отримав консолідований прибуток у сумі 599 млн євро. Негативний вплив рецесії, спричиненої пандемією COVID-19,  на РБІ позначився головним чином на збитках від знецінення фінансових активів у сумі 497 млн євро (збільшення на 417 млн євро). Унаслідок цього консолідований прибуток знизився на 276 млн євро у річному вимірі.

«Ми можемо бути задоволені результатами за перші дев’ять місяців, зважаючи на дуже складні умови», - зауважив голова правління РБІ Йоганн Штробль. «Зменшення облікових ставок, а також різке зниження економічної активності під час локдауну і, зокрема, знецінення валют декількох країн ЦСЄ, вплинули на наші доходи. Тому жорстка дисципліна щодо витрат і планомірне впровадження нашої стратегії діджиталізації мають найвищий пріоритет».

Загальні адміністративні витрати знизилися на 81 млн євро у річному вимірі до 2,164 млн євро. Коефіцієнт співвідношення витрат та доходів знизився на 4,0 п.п. до 54,6%.

Коефіцієнт непрацюючих активів (NPE),  який становить 1,9%, знизився на 0,2 п.п. з кінця минулого року, головним чином, через збільшення обсягів кредитів, тоді як показник непрацюючих кредитів (NPL) істотно не змінився. Коефіцієнт покриття NPE покращився на 2,8 п.п. до 63,8%.

Коефіцієнт сукупного капіталу (на повній основі) становить 17,8%

З урахуванням результату за період, коефіцієнти (на повній основі) були такими: коефіцієнт базового капіталу першого рівня (CET 1) знизився на  0,9 п.п. до 13,1%, коефіцієнт капіталу 1 рівня становив 15,1% (знизився на 0,3 п.п.), а загальний коефіцієнт капіталу становив 17,8% (знизився на 0,1 п.п.)

Порівняння з попереднім кварталом

Чистий відсотковий дохід знизився на 55 млн євро, до 770 млн євро, порівняно з попереднім кварталом. У третьому кварталі також на динаміку впливали заходи, яких було вжито у зв’язку з пандемією, зокрема, зниження облікових ставок на декількох ринках та надмірний рівень ліквідності. Чиста відсоткова маржа знизилася на 20 б.п. до 2,00%, головним чином через істотне збільшення короткострокових інвестицій і скорочення маржі через зниження відсоткових ставок у зв’язку з COVID-19.

Загальні адміністративні витрати знизилися на 29 млн євро порівняно з попереднім кварталом до 690 млн євро.

Збитки від знецінення фінансових активів були на 27 млн євро більшими, ніж у попередньому кварталі, та становили 185 млн євро.

Консолідований прибуток на рівні 230 млн євро був на 38 млн євро вищим за рівень попереднього кварталу.

Перспективи

«Ми закінчимо цей фінансовий рік з прибутком і отримаємо консолідовану рентабельність власного капіталу у межах однорозрядного числа від чотирьох до шести. Незважаючи на відновлення локдауну, ми залишаємо прогноз незмінним», - зауважив Йоганн Штробль.

Ми очікуємо на помірне зростання кредитів у 2020 році.

Очікується, що коефіцієнт резервування за 2020 фінансовий рік становитиме близько 75 б. п. та визначатиметься тривалістю та істотністю дестабілізації ситуації.

Ми маємо на меті досягнення співвідношення витрат та доходів на рівні близько 55% у середньостроковій перспективі та наразі оцінюємо вплив поточних обставин на коефіцієнт у 2021 році.

У середньостроковій перспективі ми маємо на меті досягнення консолідованої рентабельності власного капіталу на рівні приблизно 11%. Станом на сьогодні і з огляду на наші оптимальні оцінки, ми очікуємо, що консолідована рентабельність власного капіталу за 2020 рік буде в межах однорозрядного числа від чотирьох до шести.

Ми підтверджуємо цільовий коефіцієнт базового капіталу першого рівня (CET1) на рівні близько 13% у середньостроковій перспективі.

З огляду на цей цільовий показник, ми плануємо розподіл консолідованого прибутку на рівні 20-50%.

* * * * *

Онлайн-версія щоквартального звіту доступна за посиланням https://www.rbinternational.com/en/investors/reports/quarterly-reports.html.
* * * * *

Райффайзен Банк Інтернаціональ АГ (РБІ) вважає Австрію, де він є провідним корпоративним та інвестиційним банком, і країни Центральної і Східної Європи (ЦСЄ) своїм внутрішнім ринком. На 13 ринках у цьому регіоні працюють дочірні банки РБІ. Крім того, Група охоплює низку компаній, які надають інші фінансові послуги, наприклад, у сферах лізингу, управління активами, придбання та поглинань бізнесу.

Майже 46 тис. працівників банку обслуговують 16,8 млн клієнтів у близько 2000 відділень, більшість із яких розташовані у ЦСЄ.

Акції РБІ котируються на Віденській фондовій біржі. Австрійські регіональні банки Райффайзен володіють майже 58,8% акцій. Решта акцій знаходиться у вільному обігу. У складі австрійської банківської Групи Райффайзен (Raiffeisen Banking Group) РБІ слугує центральною установою для регіональних банків Райффайзен та інших афілійованих кредитних установ.

Для отримання детальнішої інформації звертайтеся, будь ласка, до Інгрід Кренн-Діц (Ingrid Krenn-Ditz, +43-1-71 707-6055, [email protected]) або Крістофа Данца (Christof Danz, +43-1-71 707-1930, [email protected])

http:www.rbinternational.com