АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #3 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #13 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #14 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #15 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #16 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #17 | Raiffeisen Bank Aval АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Жовтня 2019

АМКУ як інструмент захисту комерційної таємниці

Конкуренти заволоділи комерційною таємницею? Подайте на них скаргу в АМКУ і зможете отримати відшкодування до 5% від річного обороту компанії. Як правильно це зробити?

Колишні співробітники, звільняючись, прихопили базу клієнтів та інформацію щодо умов співпраці з ними і почали переманювати їх вигіднішими пропозиціями. Конкуренти отримали доступ до штатного розпису вашої компанії й активно хедхантять кращих працівників. На ринок потрапила рецептура вашої продукції, і полиці магазинів заполоняють більш дешеві аналоги. Все це наслідки витоку комерційної інформації.

Одним із ключових завдань Антимонопольного комітету України є захист економічної конкуренції. Комітет може покарати порушника, який незаконно заволодів конфіденційною інформацію. Але за умови, що це стало причиною недобросовісної конкуренції. Відповідні норми вже давно прописані в Законі України «Про захист від недобросовісної конкуренції», проте на практиці вони майже не використовувалися, оскільки довести факт порушення непросто.

Успішний кейс

Але в грудні 2018 року крига скресла: АМКУ вперше оштрафував компанію, що використала конфіденційну інформацію конкурента з метою отримання комерційної вигоди. Штраф склав 360 тис. грн. А це 3,4% від річного обороту компанії, що постраждала.

Ось як усе було: двоє колишніх працівників компанії вирішили відкрити власний бізнес. Перед звільненням вони прихопили з собою всю базу клієнтів, контрагентів, постачальників – з урахуванням цін, торгових надбавок, знижок тощо. Згодом використали її, щоб відкрити свій бізнес та переманити клієнтів колишнього роботодавця. Останній написав заяву до АМКУ.

Комітет вирішував цю справу понад три роки і зрештою оштрафував «винахідливих» бізнесменів на кругленьку суму.

Готуємо звернення

В Законі «Про захист від недобросовісної конкуренції» прописано чотири типи правопорушення:

  • неправомірне збирання комерційної таємниці (ст. 16);
  • розголошення комерційної таємниці (ст. 17);
  • схиляння до розголошення комерційної таємниці (ст. 18);
  • неправомірне використання комерційної таємниці (ст. 19).

Отже, якщо ваша ситуація підпадає під один із цих пунктів, можна сміливо писати заяву до АМКУ з проханням покарати зловмисників. Але пам`ятайте, що основний тягар доведення порушення ваших прав ляже на ваші ж плечі. Навряд чи АМКУ проводитиме за вашою заявою слідчі дії, обшуки або експертизу. Незважаючи на те що формально Комітет має на це право, зазвичай такі заходи використовуються відомством для більш складних порушень. Тому рекомендуємо паралельно звернутися до правоохоронних органів.

Стандартної форми заяви до АМКУ немає. Хоча на сайті Антимонопольного комітету й пропонується зразок, але на практиці заяву пишуть у довільній формі. В ній слід зазначити такі дані.

  • Назва органу, до якого подається заява: її можна подавати як безпосередньо до Комітету, так і до відповідного територіального відділення Комітету за місцем розташування компанії.
  • Найменування (для юридичних осіб) або ім'я, прізвище та по батькові (для фізичних осіб) сторін (заявника і відповідача), їхнє місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб). Також потрібно вказати інші реквізити сторін, зокрема поштову адресу, номер телефону чи факсу, якщо є, адресу електронної пошти.
  • Ім'я контактної особи (для юросіб), номер телефону та адресу електронної пошти, якщо вони є.
  • Зміст вимог, зокрема очікувані заявником рішення від органів Комітету.
  • Виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, та аргументування того, яким чином порушуються його права, визначені законом як порушення законодавства про економічну конкуренцію.  
  • Інформацію щодо звернення до будь-якого іншого органу державної влади, зокрема до суду, з питань, порушених у заяві.

Перелік документів та матеріалів, що додаються до заяви. Якщо подається інформація з обмеженим доступом, вона має йти в окремому запечатаному конверті з відповідною відміткою. На кожній сторінці цих документів слід зазначити тип інформації – комерційна чи банківська таємниця. Також слід обґрунтувати, чому ви вважаєте, що доступ до цієї інформації має бути обмеженим.

За законом, заяву слід подати до АМКУ не пізніше 6 місяців з моменту, коли з`ясувалася чи могла з`ясуватися інформація про витік конфіденційних даних. В іншому разі Антимонопольний комітет може її не прийняти.

Заявником може бути лише суб`єкт господарювання, права якого були порушені. Щоправда, подати відповідний лист чи заяву до АМКУ може будь-хто. Та не факт, що він отримає статус заявника, навіть якщо Комітет розгляне заяву та вирішить відкрити справу. А без цього статусу ознайомитися з матеріалами справи буде неможливо.

На розгляд заяви Антимонопольний комітет має 30 днів. Проте в деяких випадках цей термін може бути продовжений до 60 днів.

Звернення до Антимонопольного комітету України є ефективним захистом у разі порушення прав на збереження комерційної таємниці. З огляду на те, що вже є перший прецедент успішного вирішення такої справи, варто скористатися цим інструментом, якщо ваша конфіденційна інформація потрапила до рук конкурентів.

Олексій Кот, д.ю.н., керуючий партнер юридичної фірми «Антіка»