Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #3 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #13 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #14 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #15 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #16 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #17 | Raiffeisen Bank Aval Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
02 Квітня 2020

Час платити податки. Все про сплату ЄСВ у цьому кварталі

Як відомо, Верховна Рада прийняла Закон, спрямований на підтримку платників податків на період карантину. Частина рішень стосуються оплати ЄСВ. Зупинимося на цьому докладніше.

Хто звільнений

Від сплати ЄСВ за себе на період з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року (тобто на два місяці) звільняються:

- ФОП, незалежно від обраної системи оподаткування та здійснюваного виду діяльності. При цьому значення немає, є у нього наймані працівники чи ні;

- самозайняті особи, які не зареєстровані як ФОП і здійснюють незалежну професійну діяльність: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі  

- члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (не є найманими особами або не зареєстровані ФОП).

Чи потрібно повідомляти

Якщо вони приймуть рішення не сплачувати єдиний соціальний внесок за цей період, то жодну заяву подавати в податкову не потрібно - не сплатили і все. Оскільки протягом року вони сплачують ЄСВ у формі авансових платежів, а остаточний розрахунок проводять перед поданням звітності за рік. Авансовий платіж проводиться за перший квартал - до 20 квітня, а за другий - до 20 липня. Відповідно, в квітні і липні платнику замість трьох потрібно буде перерахувати кошти за два місяці кожного з кварталів. У той же час закон дозволяє прийняти добровільне рішення про сплату ЄСВ і за місяці «канікул». Звертаємо увагу, що звільнення стосується тільки сплати за себе, якщо підприємець є роботодавцем, то ЄСВ із зарплати працівників сплачується в загальному порядку.

Якщо сплатили

Якщо ЄСВ за березень вже сплачено, то нічого страшного немає, цей платіж буде врахований в рахунок майбутніх платежів. І в цьому випадку ніяких заяв подавати не потрібно, просто за другий квартал слід сплатити тільки за один місяць. Якщо ж у платника є недоїмка, штраф і пеня за ЄСВ, то такий платіж піде на їх погашення.

Якщо сплатили невчасно

Закон № 533 також передбачає, що в період з 1 березня по 30 квітня 2020 року не застосовуються штрафні санкції за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ або неповну суму, а також не нараховується пеня, а та, що нарахована за цей період - підлягає списанню .

Що зі звітом і зі стажем

Страховий стаж формується за даними з річної звітності про суми доходу, з яких сплачено ЄСВ, яку вони повинні будуть представити до 9 лютого 2021 року. Якщо підприємець (самозайнята особа) приймуть рішення не платити за березень і квітень, то і в звіті ці рядки не потрібно буде заповнювати. Але при цьому ці місяці будуть враховані в страховий стаж і буде вважатися, що внески були сплачені в розмірі мінімального страхового внеску. Тобто при нарахуванні пенсії за ці місяці дохід буде вважатися в розмірі мінімальної заробітної плати (4723 грн).

Якщо ЄСВ було сплачено за 12 місяців, а в звіті заповнені тільки 10 місяців, то ЄСВ за 2 місяці буде вважатися переплатою і ФОП може врахувати його в рахунок майбутніх платежів або подати заяву встановленої форми з проханням повернути гроші на розрахунковий рахунок. Якщо ж ці місяці будуть заповнені, то буде вважатися, що було прийнято добровільне рішення сплачувати єдиний соціальний внесок за ці місяці. При такому заповненні звіту ЄСВ за місяці «кредитних канікул» не повернуть.

Наталія Щербак, податковий консультант