Що принесе бізнесу 2019 рік #3 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Що принесе бізнесу 2019 рік #13 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #14 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #15 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #16 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #17 | Raiffeisen Bank Aval Що принесе бізнесу 2019 рік #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Травня 2019

Що принесе бізнесу 2019 рік

2018 рік експерти назвали роком поміркованого зростання в економіці. Відносна стабільність курсу долара та прогнозований ріст ВВП на 3% дав змогу й українському бізнесу зберегти певний баланс та розвиватися. Проте проблеми, які турбували підприємців у попередні роки, все ще актуальні.

Законодавство

У 2018 році Верховна Рада проголосувала за наступні закони, які частково полегшують роботу бізнесу і впливатимуть на його можливості у 2019-му:

  • Закон «Єдине вікно» на митниці, який спрощує бюрократичні процедури та мінімізує паперовий документообіг.
  • Закон «Про валюту та валютні операції», який дозволяє українцям відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та проводити через такі рахунки валютні операції, зокрема інвестувати за кордон без будь-яких індивідуальних валютних ліцензій.

Закон «Про банкрутство», який встановлює порядок, за яким підприємець може стати банкрутом. Це допомагає боржникові вийти зі скрутного становища через суд, який має захистити його від тиску кредиторів та створити умови для погашення заборгованості.

Крім того, багато зроблено для зниження тиску на підприємців. Так, закон під умовною назвою «Маски-шоу – стоп!» допомагає притягувати до відповідальності слідчих за незаконні рішення під час розслідувань справи. Його перша частина забороняє правоохоронцям проводити обшуки без присутності адвокатів, порушувати різні кримінальні справи за одним складом та вилучати техніку. Також силовиків зобов'язали знімати свої дії на відео, а кожне судове засідання записувати на аудіо.

Втім, зміни у законодавстві, на думку Володимира Дубровського, економіста CASE Україна, все ж занадто повільні. Обіцяний ріст ВВП країни на 2-3% у новому році недостатній для того, щоб повернути економіку на рівень докризового періоду. Для цього, за його словами, Україні потрібен ріст ВВП щорічно на 5-6% впродовж щонайменше п'яти років, і для цього потрібно змінити щонайменше з десяток законів і підзаконних актів та переглянути Податковий кодекс. Тому вітчизняному бізнесу варто задуматися про корекцію стратегії і тактики ведення діяльності.

Правила фінансової обережності

Очікується, що 2019 рік знову стане роком турбулентності, в першу чергу тому, що буде багато політичних викликів. А будь яка нестабільність веде до бізнесових ризиків: падіння попиту на певних ринках (в першу чергу стосовно предметів розкоші, товарів та послуг не першої потреби), погіршення платіжної дисципліни, банкротства слабких підприємств чи невиконання ними зобов’язань.

Все це ми вже проходили у 2008-2009 та 2014-2015 роках. Тож варто згадати базові правила обережності у веденні бізнесу. В ідеалі слід працювати лише із перевіреними контрагентами. Працювати по передоплаті чи частковій передоплаті з новими чи непевними контрагентами. Необхідно вести документацію дуже скрупульозно (мати всі договори, додатки, акти, видаткові накладні тощо), всі операції реєструвати в Книгах обліку – не лише на випадок перевірок фіскальних органів, які цього року очікуються масово, але й на випадок, якщо потрібно буде вимагати оплату робіт чи товарів через суд.

Важливо також забезпечити свій бізнес підтримкою фінансової установи (банку) на випадок значних касових розривів, нестачі обігових коштів. У цьому допоможуть овердрафти, кредитні лінії. При цьому експерт Володимир Дубровський не рекомендує цьогоріч поповнювати обігові кошти компанії, якщо облікові ставки будуть високі, а фінансовий результат від оновлення не окупить витрати у короткостроковий період (1-2 роки).

Економіст радить сфокусуватися на роботі із внутрішніми (вітчизняними) постачальниками сировини, щоб уникнути ризиків валютних коливань. «Хоча особливих стрибків курсу валют цього року не слід очікувати, адже допомога міжнародних організацій та розширення експортного потенціалу дозволять нівелювати навіть вплив політичної ситуації», – каже експерт. Варто пам’ятати, що гривня зазвичай дещо просідає навесні та на початку зими і зміцнюється влітку-восени. Це сезонні коливання, які трапляються щороку. Але валютна лібералізація, запропонована Нацбанком, повинна дещо пригасити навіть ці звичні перепади.

Перевірки

Втім, Володимир Дубровський вважає, що основні ризики лежать навіть не у площині фінансів чи у політичній нестабільності, а у регуляторному полі. У державних контролюючих органах вже визначили, що у 2019 році проведуть понад 30 тисяч перевірок. Про посилення фіскального тиску на бізнес говорить і управляючий партнер юридичної компанії Juscutum Артем Афян. У 2019-му році він прогнозує більше уваги до підприємців з боку державних органів. «Ми бачимо, що уряд вже порушує питання зарплат, прихованих трудових відносин. Також у нас буде нова хвиля тиску на бізнес через зв’язки з Росією, з Донецьком та Луганськом. У цій ситуації, з одного боку, патріотизм вимагає повного припинення будь-яких відносин з цими територіями. А з іншого, проблема ще й в тому, що бізнесу треба буде відповідати за ці зв’язки, навіть якщо вони були у минулому», — зазначає Афян.

У той же час у раді бізнес-омбудсмена відзначають, що у 2019 році можна сподіватися на кращий сервіс від податкової. У 2018-му ця структура спростила реєстрацію накладних та адміністрування податків. А у 2019 році очікуються реформи податкової поліції, відповідальності держслужбовців та введення касових апаратів. «За новим законодавством державні органи контролю мають все планувати, вносити у відповідну систему інспекцій, не виходити на перевірки без певних методик. Усі ці структури зараз готують відповідні документи, які будуть краще регулювати їхню внутрішню роботу, та віддають на розгляд і затвердження в уряд. Як ми бачимо, там, де є зміни, є й позитивний ефект», — додає заступниця бізнес-омбудсмена Тетяна Коротка.

Ні! – паніці та «згортанню»

Коли економіка країни змінюється, більш гнучкими та здатними до адаптації залишаються саме малий та середній бізнес. Українські підприємці вже навчилися працювати за турбулентних умов та орієнтуються лише на себе. Попередні нищівні глобальні кризи прибрали з ринку слабких і навчили ефективності всіх інших.

Основними засобами, за словами Дубровського, у новий турбулентний період знову повинна стати оптимізація витрат – за рахунок скорочення нетермінових витрат та автоматизації роботи на підприємстві. 

«Наприклад, якщо ви малий підприємець, ви можете зекономити на послугах юриста, бухгалтера за рахунок сучасних сервісів, які вимагають мінімальних фінансових витрат», – каже аналітик. 

Втім, економія не означає скорочення необхідних витрат на офіс та персонал. 

«Якщо ви перестанете купувати засоби гігієни у офіс, можливо, це скоротить ваші витрати, але водночас зменшить у вашого персоналу бажання працювати в такій компанії», – додає фахівець.

В багатьох компаніях з’явилась нова проблема - нестача кваліфікованих працівників. Особливо гостро це відчутно в останні два роки, після впровадження безвізу. Цього року вона очікувано загострюватиметься. Тому багато підприємств працюють над відтоком кадрів інструментами фінансової і нефінансової мотивації. В IT-сфері, промисловості, агросекторі йдуть на упередження – запроваджують програми підготовки резерву, проводячи стажування та навчання для студентів, перекваліфіковуючи робітників. Дубровський також радить переглянути заробітні плати працівників у бік підвищення, адаптувати систему мотивації – якщо ви не можете підняти оплату праці, забезпечте соцпакет, безкоштовне навчання, підвищення кваліфікації та дозвілля.

Отже, хоча новий бінес-рік очікується нелегким, проте не варто піддаватися песимістичним настроям та вдаватися до радикальних «антикризових» заходів. Використайте прогнозовану турбулентність як привід для планової оптимізації процесів, автоматизації виробництва, підвищення його енерго- та ресурсоефективності. Проаналізуйте всі процеси і знайдіть слабкі місця, щодо яких можуть мати претензії контролюючі органи. Покращуйте умови роботи персоналу та його професійний рівень – від цього залежить будь-який бізнес. Всі ці заходи актуальні і для стабільних періодів, але без потенційної «загрози» ми рідко про них згадуємо!