Smart-захист майна компанії #3 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Smart-захист майна компанії #13 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #14 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #15 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #16 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #17 | Raiffeisen Bank Aval Smart-захист майна компанії #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
15 Листопада 2019

Smart-захист майна компанії

Завдяки розвиткові технологій в останні роки з'явилися нові способи захисту майна компанії - від підшипника до інтелектуальної власності. Розповімо про технології, представлені на Міжнародному форумі InCoForum у жовтні.

Smart-маркування

Розкрадання, втрати товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) - проблема, з якою стикаються багато компаній, що ведуть свою діяльність в різних галузях вітчизняної економіки. І на українському ринку з'явився такий інноваційний спосіб її вирішення, як QR-маркування.

Сфери застосування даної технології - виробництво, сільське господарство (відстеження BIG BAG, засобів захисту рослин, добрив), транспортні підприємства.

QR-маркування дозволяє здійснювати сучасну інвентаризацію та облік ТМЦ, відстежувати життєвий цикл деталей (від складу до утилізації), контролювати їх встановлення на устаткування, моніторити відпрацьований час ТМЦ на обладнанні, мінімізувати розкрадання.

«Ми не тільки маркуємо товарно-матеріальні цінності, - розповідає Кирило Пряников, SEO компанії QRSmarty, - ми спочатку проводимо аудит бізнес-процесів в компанії, включаючи складську та виробничу логістику, IT-процеси, надаємо рекомендації щодо їх налаштування, далі реалізуємо готове рішення або розробляємо ПО під потреби клієнта. Потому впроваджуємо процеси маркування ТМЦ, проводимо навчання персоналу замовника і аналізуємо результати».

Підшипники, кабелі, дискові і скрапні ножі - маркуватися може будь-яке оснащення і деталі на виробництві. Це дозволяє контролювати відпрацьований час інструменту, запасних частин на обладнанні, проводити аналітику якості деталей та їх зносу для своєчасної заміни.

Широке поле для застосування QR-маркування відкривається в агрогосподарствах, де високий ризик розкрадання засобів захисту рослин (ЗЗР), насіння і добрив. «Насамперед потрібне правильне налаштування бізнес-процесів. Вся тара має бути промаркована і повертатися на склад тим, хто її брав. І це необхідно контролювати: просканували ТМЦ перед відправкою, затим - після повернення тари. У мобільному телефоні хазяїна видно час використання ТМЦ, хто брав, коли і хто повертав, які залишки на складі», - пояснює Кирило Пряников.

Маркування може проводитися різними способами: це друковані наклейки, ручний маркіратор на основі чорнила, ударно-точкове маркування, лазерне гравіювання інформації по деталі, електрохімічне маркування, нанесення через трафарет, використання пломб.

Саме рішення QRSmarty зберігається на окремому хмарному сервері. Підприємець може придбати готове ліцензійне ПЗ або замовити щомісячну передплату. Для великих компаній створюються індивідуальні рішення.

Основний робочий термінал - мобільні застосунки в смартфонах співробітників, які працюють з ТМЦ. Вони повинні зчитувати коди щоразу, переміщаючи ТМЦ.

Дані інтегровані з ERP-системами, такими як 1C, SAP. Статистика знаходження, кількості, часу роботи ТМЦ виводиться на адміністративну панель власника рішення, і він може робити аналітику на основі конкретних оперативних даних.

Результати, показані у сьогоднішніх клієнтів «Метінвест», «МХП», - зниження ризику розкрадань запчастин і товарно-матеріальних цінностей, оперативна інформація про місцезнаходження ТМЦ (склад, обладнання), аналітика щодо стійкості запчастин, оптимізація інвентаризації.

Smart-контракти

Блокчейн-технології застосовні й до звичайного бізнесу. Використовуються вони в інженерії безпеки для збереження інтелектуальної власності.

«Smart-контракт - це комп'ютерний алгоритм, мета якого укладати та підтримувати поетапне виконання комерційних контрактів в технології blockchain, - пояснює Ігор Биков, юрист у сфері ІТ-технологій ЮК Tsykhonya Lawyers. - Умови такого договору можуть бути трактовані системою тільки однозначно і так само виконані системою».

Тут відмічається час транзакцій, застосовується криптографія - все заради безпеки платежів.

Підписи у вигляді токенів використовують все більше компаній замість традиційних електронних підписів. Зазвичай компанії-розробники пропонують також упровадити протоколи безпеки транзакцій, що здійснюються покупцем на вашому сайті, додати API-інтерфейси для серверів і написати мобільні застосунки. Адже покупці хочуть бути впевненими, що їхній платіж не зникне на шляху від банку та платіжної системи до вас.

Все це - нова реальність захисту інформації, який стає все дорожчим в міру переходу від звичайних грошей до віртуальних електронних і в міру поширення Інтернету речей.