Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #3 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #13 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #14 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #15 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #16 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #17 | Raiffeisen Bank Aval Тепличні новації по вертикалі і горизонталі #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Березня 2020

Тепличні новації по вертикалі і горизонталі

Нескладні тепличні конструкції можуть перетворитися на цілком прибутковий невеликий бізнес з поставками круглий рік. На українському ринку вже працюють новинки в тепличному промислі, які допоможуть заощадити на ресурсах та просторі і при цьому збільшать врожайність.

Пару років тому перші українські підприємці стали слідувати світовим трендам в тепличному промислі. І якщо ще вчора вони починали зводити прототипи конструкцій в домашніх умовах, то сьогодні це вже високотехнологічні компанії, орієнтовані на масовий ритейл. На аграрному ринку існує кілька найефективніших тепличних систем, що дозволяють прискорити зростання культур, звести до мінімуму механічні завдання і контроль за мікрокліматом. Використання тієї чи іншої технології залежить від типу рослин, які підприємець береться вирощувати.

В Україні вже працюють кілька підприємств, які почали впроваджувати такі системи і при цьому не перестають експериментувати. Виробники погоджуються з тим, що насіння для висадки краще використовувати іноземної селекції: воно стійкіше, продуктивніше і здатне принести очікуваний урожай. Найбільшим попитом користується насіння голландських компаній Rijk Zwaan і Enza Zaaden. Їхні представники також активно консультують виробників, знайомлять з новими сортами і допомагають у відпрацюванні тепличних технологій різного типу.

Гідропоніка - без залежності від ґрунту

Метод гідропоніки найчастіше використовують для вирощування ягід і зелені, причому це відбувається незалежно від зовнішніх погодних умов. Автоматична система самостійно керує процесом вирощування культур: контролює такі важливі параметри, як температурний режим, режим вологості, ступінь освітленості або затінення, здійснює підготовку і циркуляцію живильної суміші. Рентабельність тепличного бізнесу на гідропоніці сягає 45%, при цьому окупність інвестицій становить 4-5 років.

Метод гідропоніки успішно практикує підприємство у Львівській області «Зелений Кошик». Засновниця тепличного комплексу Наталія Марійчук зазначає, що вибрала гідропоніку після консультацій з експертами і пошуку оптимального рішення за мінімальні вкладення. Але для повноцінної роботи старе приміщення площею 465 кв. м необхідно було відремонтувати і обладнати, що потребувало додаткових інвестицій. На посівному матеріалі теж не економили - це основа основ. «Вирішили користуватися насінням іноземної селекції: голландським, італійським та ізраїльським. Експериментували з вітчизняним - його якість не витримує жодної критики», - розповідає власниця« Зеленого Кошика».

Вирощування зелені проходить в три етапи. У спеціальному резервуарі - GrowBox - підтримують високу температуру і вологість, висівають в торф насіння. Після сходження через 2-3 дні його переміщують в теплицю. Там в спеціальних плотах рослини отримують живильний розчин і спеціальне освітлення. Через два тижні зелень, що підросла, кладуть в камери вирощування, де рослини дозрівають. Людської праці така система практично не вимагає. Спочатку підприємство виробляло до 3 тон зелені на рік, наразі ця цифра становить 10 тон. Компанія збуває вирощену продукцію в місцеві ресторани і торгові мережі.

Перші концепти аеропоніки

Система аеропоніки передбачає закріплення рослин в спеціальних закритих або напівзакритих боксах, при цьому коріння знаходиться в підвішеному стані і зрошується аерозолем. Першими в Україні таку систему впровадила компанія Green Garden в Київській області. Розвивати ідею починали з нескладних конструкцій з насосів і труб, через які подавалися мінеральні речовини. Згодом почали експериментувати і розширювати виробництво. «Щоб зрозуміти, наскільки рентабельно вирощувати ту чи іншу культуру на аеропоніці, потрібен рік. Щодо ягід, то ми вирішили їх вирощувати, а ось кріп і петрушка на аеропоніці ростуть не дуже добре. Коли у нас буде комплекс з 7 теплиць, зможемо вирощувати малину, зелень, томати, огірки. Також є різновиди салату, які краще ростуть влітку, а є ті – що взимку», - зазначає власник Вадим Цируль.

У теплиці Green Garden бокси з рослинами розташовані вертикальними рядами. За основу взято п'ятигранні труби, де на кожній грані розміщені по 14 отворів з загальному кількістю в 70 штук на трубі. Це дозволяє отримувати в 5-7 разів більше продукції  порівняно з традиційним ґрунтовим вирощуванням. Вертикальна система встановлення боксів дозволила скоротити обсяги робочого простору, а також заощадити на обігріві і кількості обслуговуючого персоналу. За рахунок впровадження аеропоніки Green Garden вдалося значно знизити собівартість виробництва. Автоматична система поливу забезпечує зволоження кожну годину по хвилині. Розпорошувана органічна рідина містить всі необхідні для живлення мікро- і макроелементи. Опалюється теплиця на котлі, тут підтримується постійна температура на рівні 19-21оС. Регулюється весь мікроклімат через спеціальний мобільний застосунок, дані дублюються на центральний офіс.

Власник Green Garden Вадим Цируль говорить, що в Україні поки що не виробляється обладнання для таких систем, а зарубіжне коштує досить дорого. Тому концепти конструкцій будували самостійно, вичитуючи в Інтернеті. Власник розповідає, що на вертикальні полиці вже працює франшиза, якою готові ділитися з іншими.

Урожай салатів збирають часто, тому висівання насіння відбувається щотижня. Бокси засівають по затребуваності на ринку - салатом, базиліком, руколою або іншими травами. Кожен бокс вміщує до 1800 насінин. Насіння пророщують на органічної ваті, після чого підрослі паростки висаджують в загальну систему, де рослини дозрівають протягом 20-25 днів.

З розширенням асортименту Green Garden вийшла з поставками на великі супермаркети. При цьому попит на зелену продукцію зростає, що вимагає збільшувати обсяги виробництва.

Суха гідропоніка - економія на всьому

Ця технологія передбачає вирощування на спеціальних пінопластових касетах, які значно допомагають заощадити простір і енергоресурси. Масове виробництво на сухій гідропоніці реалізує українська Galicia Greenery, яка побудувала першу в країні смарт-теплицю. Перша черга теплиці займала 3,4 тис. кв. м, у 2017 році відкрили другу частину, натепер загальна площа становить 8 тис. кв. м, де вирощують 6,5 тис. кг салату на тиждень.

Насіння засівають в пінопластові лотки, далі відправляють в камери пророщування на 3 дні - темні приміщення з константною температурою і рівнем вологості. Лотки зберігаються вертикально і не займають багато місця. За день можна посіяти салат в 300 касет, при цьому в кожній касеті по 24 шт. насінин. Насіння використовується дражируване, має 100%-ву схожість, його зручніше сіяти. Торф'яні субстрати, як і насіння, використовуються імпортного виробництва, це гарантує якість на всіх етапах виробництва.

Після сходження касети з паростками переміщують в спеціальний басейн з підживлюючим розчином і необхідним рівнем ph на 1-1,5 тижні. Басейни допомагають заощадити, оскільки вода не поглинається ґрунтом, а спеціальні мікроелементи не дозволяють шкідникам псувати коріння. У теплиці використовується зрошувальна система, яка зволожує до моменту, поки рослини почнуть живитися через корінь з резервуара. В середньому салат росте в літній період 28-32 дні, взимку - 45 днів.

«Програмне забезпечення в режимі реального часу відстежує параметри погодних умов у теплиці. Ми обладнали власну метеостанцію, де замірюється вологість, температура всередині, зовні - напрямок і сила вітру, опади», - розповідає директор Galicia Greenery Сергій Оленчук. Датчики також реагують на сонячне світло: при його надлишку закриваються спеціальні жалюзі, при нестачі - включається додаткове освітлення. Оскільки салати вимагають 17 годин світлого дня, в зимовий період, до кінця березня, освітлення увімкнене цілодобово, а вже з квітня, коли день довший, освітлення вимикається.

Вирощену продукцію компанія відправляє в магазини по всій країні. Основна продукція збуту - це салати і трави, рідше і в залежності від сезону є замовлення на прянощі.