Товарний облік та первинні документи у підприємців #3 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Товарний облік та первинні документи у підприємців #13 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #14 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #15 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #16 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #17 | Raiffeisen Bank Aval Товарний облік та первинні документи у підприємців #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
10 Вересня 2020

Товарний облік та первинні документи у підприємців

Це передбачено внесенням змін до Закону про РРО, зокрема п. 12 ст. 3 наведено в новій редакції, згідно з якою розширено перелік ФОП, які зобов’язані вести товарний облік і мати первинні документи на товар.

 

Хто зобов’язаний мати первинні документи

З 1 серпня 2020 року вести товарний облік та мати первинні документи і надавати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті), зобов’язані:

- ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування;

- ФОП – платники єдиного податку – платники ПДВ;

- ФОП – платники єдиного податку – неплатники ПДВ, які провадять діяльність з:

- реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів та виробів медичного призначення;

- ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Слід зазначити, що й до 1 серпня для ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування, або на єдиному податку, але зареєстровані платниками ПДВ, було передбачено ведення обліку та наявність первинних документів. Адже законом було передбачено, що вони зобов’язані «вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їх реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку». Ця норма не стосувалась ФОП – платників єдиного податку – неплатників ПДВ.

Первинні документи, які підтверджують походження товару

Конкретний перелік підтверджуючих документів діючим законодавством не встановлено. Залежно від виду операції первинні документи можуть бути різними. Так, якщо це придбання або продаж товару на території України, можуть бути такі документи:

- рахунок на оплату;

- видаткова накладна від постачальника;

- розрахунковий документ (фіскальний чек РРО (ПРРО)), якщо оплата готівкою, або платіжне доручення, якщо безготівкові розрахунки);

- договір поставки (продажу);

- ТТН, якщо товар доставляється автомобільним транспортом;

- інші товаро-супровідні документи залежно від виду транспорту, яким доставлено товар;

- акт закупки (якщо придбання у фізосіб).

Якщо продаж товару за кордон (експорт) або ввезення (імпорт), також серед первинних документів митна декларація, інвойс.

Для посередницьких договорів або переробки давальницької сировини обов’язково ще й мати акти передавання товар (сировини) та акти виконаних робіт (наданих послуг).

Головне, щоб такий документ мав усі обов’язкові реквізити первинного документа, визначені у ч. 2 ст. 9 Закону про бухгалтерський облік або наказі Мінфіну від 21.01.2016 р. №13 з урахуванням останніх змін (це стосується фіскального чека РРО (ПРРО).

Хто може працювати без первинних документів

Згідно з оновленою редакцією п. 12 ст. 3 Закону про РРО обов’язок мати первинні документи на придбання товару не торкнеться:
· підприємців- платників єдиного податку, які не застосовують РРО;
· підприємців-платників єдиного податку – неплатників ПДВ, які не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
Облік товарних запасів у ФОП
Закон про РРО вимагає вести облік товарних запасів, але до теперішнього дня для ФОП законодавчо так і не встановлено жодного порядку обліку товарних запасів. Закон вимагає його вести, а як – невідомо. І така ситуація існує вже не перший рік. Разом з тим податківці погоджуються в своїх роз’ясненнях та коментарях з фактом відсутності порядку товарного обліку у підприємців і зазначають, що ФОП за власним бажанням мають можливість вести облік товарів за правилами П(С)БО 9 «Запаси», як юридичні особи. Але має право, та й ще за власним бажанням, зовсім не означає, що ФОП зобов’язані так робити.
Отже можна зробити висновок, що облік бути повинен, а який та в якій формі, вирішувати підприємцю. Важливо, щоб на момент податкової перевірки були документи (відомості, таблиці, або бухгалтерські, або самостійно розроблені програми), згідно з якими можна вивести залишок товарних запасів. І під час інвентаризації наявність товару відповідала тому, що в обліку.