Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #3 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #13 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #14 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #15 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #16 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #17 | Raiffeisen Bank Aval Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
11 Жовтня 2019

Тренд найближчої п'ятирічки: впровадження бізнес-роботів

Поставки робототехніки з 2018 по 2022 рік зростуть на 39% - до рекордного рівня. Про це повідомляється у звіті World Robotics. У 2013 році кількість роботів, застосовуваних у бізнесі, склала 178 тисяч, у 2018-му їх було встановлено понад 420 тисяч, і очікується, що до 2022 року ця цифра збільшиться до 584 тисяч.

Понад третина глобальних поставок припадає на Китай, а п'ять провідних країн займають 74% ринку. Це Китай, Японія, Корея, США і Німеччина. Європа, як регіон, який почав активно проводити роботизацію в автомобільній промисловості десятиліття тому, має найвищу щільність застосування розумних машин: 106 роботів на 10 тисяч зайнятих в промисловості. Тоді як у США цей показник становить 91 робот, а в Азії - 75. Лідерство Європи у сфері роботизації пояснюється тим, що автоматизація виробництва є найкращим способом скорочення витрат через високу вартість праці в регіоні.

Однак якщо проаналізувати темпи зростання застосування «кіборгів» у світі, можна констатувати, що першість захоплюють країни Азіатського регіону. У Сінгапурі і Кореї, наприклад, у високоавтоматизованому промисловому виробництві встановлено найбільшу кількість роботів на 10 тисяч працівників.

Незабаром середньорічні темпи зростання в цій сфері складуть близько 14% - це означає, що до 2021 року на землі на службу людині буде поставлено вже 630 тисяч розумних машин. Зростання попиту на них супроводжується зниженням їхньої вартості: середня ціна одного промислового робота становить близько 40 тисяч доларів. Важко сказати, що станеться з вартістю в найближчі роки, тому що цей показник стабільно знижується. Є прогнози, які говорять про те, що в перспективі найближчих п'яти років вартість «залізного працівника» наблизиться до ціни хорошого автомобіля. Для України це все одно дуже істотно, тоді як в країнах з високою собівартістю праці людини така техніка себе окупає.

Агресивне зростання ринку промислової робототехніки викликане низкою факторів. Головний із них - триваюча масштабна модернізація китайської промисловості: близько третини всіх світових продажів промислових роботів приходиться на Піднебесну. Інший фактор - застосування 3D-друку та інших нових технологій для виробництва робопристроїв, які роблять їх дешевшими, доступнішими і якіснішими. Приросту сприяють і значні інвестиції в цю галузь.

Зростання ринку промислової робототехніки продовжиться до 2021 року і далі. Згідно з раніше наведеними даними IFR, з 2019 по 2021 рік буде продано ще майже 1,7 млн розумних машин. Щороку продажі можуть збільшуватися в середньому на 14%.