Від торгівлі до власної клініки #3 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Від торгівлі до власної клініки #13 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #14 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #15 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #16 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #17 | Raiffeisen Bank Aval Від торгівлі до власної клініки #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
21 Квітня 2021

Від торгівлі до власної клініки

Наприкінці 90-х молодого підприємця Романа Двухрядкіна, юриста за освітою, приваблювала торгівля. За спеціальністю Роман ніколи не працював, а натомість шукав себе у різних сферах, так чи інакше пов’язаних із торгівлею. Був задіяний у постачанні на Чорнобильську АЕС медичного обладнання, згодом три роки працював у медичній компанії. Врешті-решт знайшов своє – сферою, яка його зацікавила всерйоз і надовго, став імпорт обладнання для реабілітаційної медицини.

Перші кроки

У 2002 році Роман заснував компанію «РМЕД», яка розпочала свою діяльність як постачальник спеціалізованого обладнання для реабілітації, відновлення рухливості органів людини, втраченої після травм, інсультів і т.п. У ті роки доступ до інтернету був обмежений, втім, він наполегливо шукав інформацію про провідних іноземних постачальників обладнання для реабілітації. Метою був статус ексклюзивного постачальника такого обладнання на український ринок. Щоб зав’язати стосунки з виробниками, Роман Двухрядкін з командою відвідував провідні закордонні виставки, зокрема – Medica у Дюсельдорфі. У 2005 році почалося співробітництво з американською компанією Chattanooga – провідним світовим виробником фізіотерапевтичного обладнання з 70-річною історією, ексклюзивним постачальником продукції якого «РМЕД» виступає і сьогодні. Портфель «РМЕД» поповнювався і продукцією інших виробників, серед яких з’явилася визнана у світі італійська компанія ASA LASER, що спеціалізується на медичних лазерних технологіях.

Тисячі людей, переживши травми або інсульти, борються за життя, намагаються повернути організму повноцінне функціонування. Здавалося б, попит серед людей на ефективні способи і методики повернути дієздатність руки, ноги, голеностопу, спини чи головних функцій, що забезпечують життєздатність організму, має бути високий і стійкій у будь-якій країні. Втім, ринок реабілітаційної медицини в Україні не можна назвати розвиненим навіть зараз, а 19 років тому тим паче. Роман Двухрядкін, вивчивши його досконально, має пояснення, чому. Справа в тому, що реабілітаційна медицина не тільки в Україні, але й практично ніде у світі не фінансується державою. «У державну реабілітацію я не вірю. Це не працює ніде, і за кордоном теж. Скрізь це приватні компанії, приватні клініки з реабілітації. Практично ніде реабілітація не покривається медичною страховкою. Наприклад, в Канаді страховка покриває перші дні перебування після інсульту, а потім пацієнт сам повинен забезпечити подальше необхідне відновлення», – розповідає Роман Двухрядкін. Він вивчав, як це працює у різних країнах. Так, реабілітація після інсульту в Канаді може обійтися від $5 до $150 тис. В Німеччині стандартна ставка на відновлення після травми – €550-800 в день.

Нова мета – повний цикл

Завозячи техніку на український ринок, Роман Двухрядкін поступово прийшов до розуміння, що нескладно продати будь-яке обладнання, але це лише пів справи. Щоб воно працювало і приносило користь людям, необхідне якісне навчання спеціалістів, як ним користуватися. Звісно, до кожного обладнання виробник надає детальне керівництво. Але цього не зажди достатньо. «Якщо ми щось пропонуємо, то ми повинні пояснити, що це, навіщо це, має бути підтримка. Чимало постачальників просто привозять обладнання, відкривають керівництво, кажуть – тут увімкнути, тут вимкнути. Але медичне обладнання – це не телевізор і не автомобіль», – до цього розуміння Роман Двухрядкін дійшов на власному досвіді. Єдина, на його думку, дієва схема, яку практикують провідні виробники, – сертифікація спеціалістів, які мають право працювати на обладнанні.

Поштовхом для нового підходу до розвитку бізнесу для Романа Двухрядкіна став випадок, пов’язаний із дисфагією. Це – досить розповсюджений наслідок інсульту, коли пацієнт втрачає ковтальний рефлекс, і їжа замість того, щоб потрапити у стравохід, потрапляє у легені. У таких випадках ще в реанімації пацієнту встановлюють інтубаційний зонд. Втім, з ним людина довго прожити не може – потрібно повноцінне відновлення ковтального рефлексу. «Нам дзвонила жінка, у її мами після інсульту була дисфагія. Ця жінка дізналася, що ми постачаємо обладнання для лікування цієї дисфункції. Але на той момент ми не забезпечували повний цикл лікування і не мали власної клініки чи навіть школи навчання спеціалістів», – розповідає Роман. На жаль, та жінка так і не знайшла, де їй могли би ефективно надати допомогу.

Роман Двухрядкін тоді усвідомив, що єдиний правильний шлях впровадження реабілітаційної медицини в Україні – це не тільки організація постачання обладнання, а й навчання користування ним. З 2013 року «РМЕД» пішов шляхом відкриття шкіл із навчання спеціалістів для роботи з обладнанням, постачальником якого є компанія. Школа із дисфагії стала першою. «Я познайомився з групою лікарів, деякі з них відійшли в бік, деяким був цікавий перший етап, на якому можна було оцінити перспективи заробляння грошей, – розповідає Роман. – Цей процес триває й досі, вкладено багато особистих коштів, але фінансового успіху поки немає. Ми працювали з клінікою впродовж двох років». Досвід роботи як з дисфагією, так і з дисартрією (втратою голосу) «РМЕД» перейняв у провідної іспанської клініки. «Там це поставлено на дуже високий рівень, і ми намагаємося впровадити ці техніки і методики на українському ринку. Ми проводили навчальні семінари, запрошували людей. Напрацьовані матеріали, є методична книга на 140 сторінок. Заплановано проведення навчального курсу у Київському медичному університеті, працюємо над створенням якісних навчальних програм при Академії функціональної медицини. Це наша організація, яка створена за участю благодійної структури», – розповів Роман Двухрядкін.

Компанія зараз

Зараз у портфелі «РМЕД» – більше 10 іноземних провідних брендів реабілітаційного обладнання, а також виробництво обладнання для дзеркальної терапії в Україні. «Два роки тому запустили виробництво, воно адаптоване, є школа навчання користуванню ним», – розповідає підприємець. Сутність методу полягає в переналаштуванні нейронів, щоб непрацюючу руку організм сприймав як здорову.

Пазл майбутнього розвитку компанії остаточно склався після того, як у 2017 році було налагоджено співробітництво з норвезьким виробником реабілітаційного обладнання Redcord. Зараз у нещодавно відкритому і обладнаному приміщенні красуються новенькі апарати Redcord, які дозволяють працювати з тілом, розвантажуючи проблемні органи за методикою неурак (neurac – нейром’язова активація). Працювати з таким обладнанням мають право лише сертифіковані спеціалісти, навчання яких на території України проводять двоє інструкторів (CNP), які мають ліцензію на навчання методу роботи з цим обладнанням та подальшу підтримку спеціалістів. «Наразі, на сьогодні у всьому світі є близько 150 спеціалістів з навчання даному методу, і ми маємо двох», – зазначив Роман Двухрядкін.

19-річчя існування компанії у квітні 2021 року «РМЕД» святкуватиме відкриттям клініки повного циклу, напрямками якої будуть травма і неврологія. «Зараз ми хочемо запросити до себе багато фахівців з травм, тому що у нас є повністю закінчений цикл з відновлення після артроскопії, повністю закінчений цикл з роботи зі спортивною травмою», – розповідає Роман Двухрядкін.

Головною місією підприємець бачить надання повного циклу послуг із відновлення людям, які цього потребують. Важливим аспектом є налагодження стосунків із лікарями, хірургами. Бо успіх хірурга на 50% залежить від якості подальших реабілітаційних процедур. Хірурги можуть направляти в реабілітаційну клініку своїх пацієнтів після операцій, проводити первинні прийоми тощо. Тільки у зв’язці хірург-реабілітолог можливий ефективний результат для пацієнта – впевнений Роман Двухрядкін.

Співробітництво з банком

Райффайзен Банк Аваль став першим Банком, з яким почав співробітництво «РМЕД» від початку існування компанії у 2002 році (на той момент – банк «Аваль»). Перевірена роками якість співпраці стала аргументом для того, щоб з часом Банк лишився єдиним, який нині обслуговує всі фінансові потоки групи компаній «РМЕД». Від співробітництва з деякими іншими крупними банками компанія відмовилася.

«У Райффайзен Банку Аваль обслуговуюся і я особисто (у мене преміум-обслуговування), і підприємство також на преміум-обслуговуванні. Це дає насамперед швидкість вирішення питань. А час – це найдорожче, що у нас є», – зазначив Роман Двухрядкін. Цю перевагу він оцінив ще з перших років діяльності підприємства, коли компаніям, які займаються імпортними операціями, було досить складно працювати, до них була особлива увага з боку податкових та митних органів.

За 2020 рік, коли увесь світ перейшов в онлайн, компанія остаточно впевнилася у зручності оформлення поставок товару із-за кордону онлайн. «Завезти партію обладнання – не проблема. І оплата, і митні документи, які виписуються за кордоном, все це робиться онлайн», – розповідає він.

Роман Двухрядкін говорить, що досі не користувався кредитами, однак на даному етапі розвитку компанії назріла потреба у овердрафті для її клієнтів, які закуповують у неї обладнання. «Я звернувся до Банку з цією пропозицією. Щоб у нас купували обладнання на умовах розстрочки на один рік, це цікаво багатьом нашим клієнтам. Суми мінімальні, як для медицини. Ми вже пішли на поступки з партнерами, упевнилися, що неповернень не так багато. Так, це ризик, але ризик обґрунтований, і треба рухатися вперед», – резюмував він.