Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #3 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #13 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #14 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #15 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #16 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #17 | Raiffeisen Bank Aval Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
13 Січня 2020

Від ВР під ялинку: яких законодавчих змін чекати у 2020 році

Годі стримати прагнення наших законотворців до удосконалення. У перші дні кожного нового року українці, а особливо бізнес, «розпаковують» не один пакунок новацій. Не стане винятком і 2020-й. Тож розповімо про найважливіші зміни законодавства, що стосуються підприємців.

1. Оновлено вимоги до заповнення розрахункових документів

Вже 13.01.2020 р. міжнародний номер банківського рахунка IBAN запрацює в Україні на повну силу. З розрахункових документів на переказ коштів та форми платіжного доручення буде вилучено реквізит «Код банку». Це зумовлено тим, що міжнародний номер банківського рахунка IBAN вже містить у собі цю інформацію.

Також передбачено, що підприємці, які використовують чеки, подають до банку платіжне доручення на переказ коштів на рахунок «Розрахунки чеками» (фізособа має право вносити суму готівкою) і заяву про видачу чекової книжки (чека). Відтепер заборонено вносити до чека виправлення та використовувати замість підпису факсиміле.

2. Запроваджено захист географічних зазначень назв продуктів і напоїв

Продукти та напої, що вироблені не в регіоні, від якого виникла їхня назва, опиняться поза законом в Україні. Тобто українським виробникам «шампанського», «фети», «коньяку» доведеться вигадати нові назви для таких продуктів (щодо коньяку це потрібно зробити до 2026 р.). Водночас виробники унікальних українських товарів також отримали механізм для захисту своїх продуктів.

Аби отримати правову охорону географічного зазначення, потрібно його зареєструвати. Право на це має об'єднання осіб, які в зазначеному географічному місці виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару, особлива якість, репутація чи інші характеристики якого зумовлені цим географічним місцем. За певних умов отримати правову охорону географічного зазначення може і один виробник (юр- або фізособа).

3. Обов’язкові РРО для малого бізнесу та запровадження механізму кеш-бекуНа думку законодавців, реєстратори розрахункових операцій – найкращий засіб для виведення бізнесу з тіні. Тож з 19.04.2020 р. усі суб’єкти господарювання, які здійснюють готівкові та/або безготівкові операції (у тому числі фізособи-підприємці), будуть зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. Проте існує кілька винятків та етапи запровадження такого обов’язку.

Тож РРО не будуть застосовувати платники єдиного податку першої групи. Підприємці з доходом до 1 млн грн до 01.10 2020 р. також звільнені від обов’язкового застосування РРО. Однак це не стосується тих, хто продає технічно складні побутові товари, які підлягають гарантійному ремонту, ліки, вироби медичного призначення та надає платні медичні послуги.

Зауважимо, РРО можуть бути як звичайні пристрої (POS-термінали), так і програмні. А роль розрахункового документа може виконувати навіть QR-код.

4. Пом’якшено відповідальність роботодавців за порушення трудового законодавства

Оскільки штрафи повинні виконувати попереджувальну, а не каральну функцію, роботодавців тепер сильно не каратимуть за порушення трудового законодавства. Ба більше, запроваджено новий механізм – попередження роботодавця.

Отже за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати податків та ЄСВ, вчинені вперше, письмово попереджатимуть.

Якщо вказане правопорушення протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження вчинять повторно, штраф становитиме чотири мінзарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Погодьтеся, це не штраф у 30 мінімальних зарплат, які ще у 2019 р. сплачували роботодавці за аналогічних ситуацій.

5. Зменшено тиск на бізнес з боку органів ринкового нагляду

Контроль безпечності нехарчової продукції для споживачів та користувачів, боротьба з недобросовісною конкуренцією та з практиками нелегального чи напівлегального виробництва та імпорту нехарчової продукції відбуватиметься без надмірного тиску на бізнес.

Зокрема, органи ринкового нагляду позбавили повноважень вимагати у бізнесу невичерпний перелік документів під час перевірки. Також вилучено з переліку обов’язкових документів ті, які часто взагалі не існують, але вимагаються контролюючими органами.

Що приємно, ліквідовано штрафи за формальні порушення. Наприклад, за відсутність декларації про відповідність або неправильне маркування, коли знак відповідності нанесений не на товар, а на упаковку. Водночас суттєво підвищено штрафи за серйозні порушення. Наприклад, недопуск контролерів до перевірки.

Завдяки цьому Закону Україна наблизилася до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийняття промислової продукції (Угода АСАА) з ЄС. А це дозволить відкрити європейський ринок для українських виробників нехарчової продукції.

6. Нова мінімальна зарплата та пов’язані з цим податки, збори 

З 1 січня 2020 р. місячний розмір мінімальної заробітної плати встановлено на рівні 4723 грн, а в погодинному розмірі – 28,31 грн. Від цих величин залежать подальші платежі:

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Ставки податку для об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюють за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об'єктів нерухомості. Максимальний розмір ставок у 2020 р. не може перевищувати 70,85 грн за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Транспортний податок. Для визначення об’єкта оподаткування використовують вартісну оцінку. Тобто середньоринкова вартість легкового автомобіля, з року випуску якого минуло не більше п'яти років (включно), повинна становити понад та середньоринкова вартість яких становить понад 1 млн 771 тис. 125 грн. Нагадаємо, фіз- та юрособи, які є власниками таких легковиків, повинні сплатити 25 тис. грн за кожен такий легковик.

Плата за видачу ліцензії. Загалом за видачу ліцензії справляється разова плата у розмірі одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, якщо інший розмір плати не встановлений законом. Тож з 1 січня 2020 р. розмір плати за ліцензію – 2102 грн, з 1 липня – 2197 грн, з 1 грудня – 2270 грн.

7. Нові правила органічного виробництва та обігу органічної продукції

Юридичні особи або фізособи – підприємці, які займаються виробництвом та/або обігом продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, з 6 червня 2020 р. повинні керуватися новими детальними правили органічного виробництва та обігу органічної продукції. Це стосується таких галузей органічного виробництва:

  • органічне рослинництво (зокрема насінництво та розсадництво);
  • органічне тваринництво (зокрема птахівництво, бджільництво);
  • органічне грибівництво (зокрема вирощування органічних дріжджів);
  • органічна аквакультура;
  • виробництво органічних морських водоростей;
  • виробництво органічних харчових продуктів (зокрема органічне виноробство);
  • виробництво органічних кормів;

 заготівля органічних об'єктів рослинного світу.

8. Підприємців захищено від незаконних дій або бездіяльності дозвільних органів

  • Тепер чиновників реально каратимуть за їхні порушення, вчинені під час видачі дозволів, або за незаконне не видання дозволу. При цьому розмір штрафів досить значний – від 850 грн до 1700 грн. А за повторне порушення, вчинене цією особою протягом року, адмінштраф становитиме 1700-2550 грн.
  • Тож введено адміністративну відповідальність посадовців дозвільних органів, зокрема, за:
  • порушення дозвільним органом встановлених законом строків переоформлення, анулювання, відмови у видачі документа дозвільного характеру, реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства. Раніше карали лише за порушення строків щодо видачі дозволів;
  • видачу дозвільним органом документа дозвільного характеру без одержання погоджень, висновків та інших документів, необхідних згідно із законом для видачі документа дозвільного характеру;
  • невнесення або несвоєчасне внесення дозвільним органом до ЄДР прийнятих рішень, поданих до дозвільного органу заяв і декларацій відповідності матеріально-технічної бази госпсуб'єкта вимогам законодавства тощо.

 Хоча таку відповідальність запроваджено ще з жовтня 2019 р., бізнес безумовно відчує позитивні зміни у роботі дозвільних органів у 2020 р.