Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #3 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #13 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #14 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #15 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #16 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #17 | Raiffeisen Bank Aval Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
18 Листопада 2020

Як підприємцю дізнатися, що покупець заплатив платіжною карткою

Ця інформація перш за все має зацікавити підприємців, з якими покупці можуть розраховуватись з використанням платіжних карт. Розглянемо, як зрозуміти, що платіж надійшов з платіжної карти покупця.


Нагадаємо, що в даний час застосовувати РРО під час готівкових розрахунків, а також під час розрахунків платіжними картами зобов'язані ФОП, що працюють на загальній системі оподаткування або на єдиному податку, але досягли обсягу в 1 млн грн; а також незалежно від обсягу ті ФОП, які торгують технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, або лікарськими препаратами та виробами медичного призначення. З 1 січня 2021 року кількість ФОП - платників єдиного податку, які зобов'язані працювати з РРО, значно розшириться, а значить, і їх може торкнутися ця проблема.

Покупці можуть розраховуватися з ФОП як безпосередньо в місці  продажу товару, так і дистанційно. І форма оплати може бути різною: готівковою і безготівковою, в тому числі з використанням платіжної картки. Якщо розрахунки готівкою або платіжною карткою здійснюються в місці відпуску товарів за умови, що підприємець зобов'язаний застосовувати РРО, питань не виникає. Покупець оплатив грошима або картою, і це відбилося в чеку РРО, який продавець одразу сформував, роздрукував і видав разом з товаром.

А якщо оплата дистанційна? Вона ж теж може бути як готівковою, так і безготівковою, в тому числі з використанням платіжної картки.

Зупинимося докладніше на ситуації, коли ФОП спочатку дає покупцеві для оплати реквізити розрахункового рахунку для зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок з надією уникнути застосування РРО. Але у покупця є кілька способів оплати.

1. Оплата готівкою через касу банку. Для покупця це форма розрахунків готівкова, а для ФОП - безготівкова. У цьому випадку банк зараховує гроші на розрахунковий рахунок ФОП. Таке надходження грошових коштів на розрахунковий рахунок ФОП проводити через РРО не потрібно.

2. Оплата через термінал самообслуговування (ПТКС) як готівкою, так і картою. Необхідно відзначити, що ПТКС може належати банку, а може небанківській фінансовій установі. Згідно з вимогами законодавства, ПТКС повинні видавати фіскальний чек, тому, отримуючи оплату таким способом, ФОП проводити її ще раз через РРО не потрібно. А ось податківці вважають, що якщо ПТКС належить банку, то проводити розрахунки через РРО не потрібно, а якщо небанківській фінустанові - обов'язково. Але слід зауважити, що ПТКС, які не переведені у фіскальний режим, взагалі застосовувати не можна. Але ФОП по банківській виписці не може дізнатися, через який ПТКС проведена оплата - банківський чи небанківський. Тому проводити такі оплати через РРО чи ні - вирішувати ФОП. Сміливі можуть не проводити, а обережні зазвичай проводять.

3. Оплата через інтернет-банкінг, використовуючи Raiffeisen Business Online як зі своєї карти, так і з рахунку.

4. Оплата з карти покупця на карту або розрахунковий рахунок продавця через сайт Ligpay або Portmone.

В останніх двох випадках застосовувати РРО не потрібно. Але працівники податкової служби так не вважають. Вони наполягають на тому, що в цьому випадку необхідно проводити розрахунки через РРО. Якщо ФОП не готовий з ними сперечатися - проводить через РРО.

Грошові кошти від всіх чотирьох форм оплати надійдуть ФОП на розрахунковий рахунок. Але як можна визначити, що платіж зайшов саме з карти, а не з розрахункового рахунку, або покупець оплатив через касу банку?

У цьому йому може допомогти виписка банку. Вивчаємо, який рахунок платника вказано по кожному зарахуванню коштів. Але при цьому необхідно розуміти, що він не завжди буде збігатися з рахунком покупця, оскільки в деяких випадках банки використовують транзитні рахунки для зарахування коштів. Тому важливо знати кодування банківських рахунків.

Для зручності наведемо основні коди рахунків, які використовуються для зарахування коштів.


Рахунок контрагента
Коли використовується
Чи застосовувати РРО
…2600…
Рахунок юрособи або ФОП при перерахуванні коштів за реквізитами продавця. У номері рахунку відмінності між розрахунковим і картковим рахунком немає
Ні
…2620…
Рахунок фізособи при оплаті за реквізитами покупця. У номері рахунку відмінності між розрахунковим і картковим рахунком немає
Ні
…2654…
Транзитний рахунок, який вказує на те, що гроші надійшли після оплати через небанківський ПТКС
Так/Ні
…2902…
Транзитний рахунок, коли оплата проводиться через касу банку
Ні
…2909…
Транзитний рахунок, який може використовуватися для зарахування грошових коштів як з розрахункового рахунку або при оплаті через касу банку
Ні
…2920…
Транзитний рахунок, який вказує на те, що гроші надійшли після оплати через банківський ПТКС
Ні
…2924…
Транзитний рахунок, через який банки проводять карткові розрахунки
Так


Наталя Щербак, податковий консультант газети «Приватний підприємець», спеціально для журналу «Мій Бізнес»