Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #3 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #13 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #14 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #15 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #16 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #17 | Raiffeisen Bank Aval Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
22 Липня 2019

Як зустрічати податківців, які прийшли на перевірку

Відповідно до норм ПКУ контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки. Тільки про планову перевірку підприємця зобов'язані проінформувати за 10 календарних днів до її початку.

У зв'язку з тим, що розміри штрафних санкцій з окремих питань законодавства значні, підприємець може зіткнутися з псевдо-контролерами. Тому якщо до вас прийшли на перевірку, при цьому значення немає, яка це перевірка, не варто панікувати ні підприємцю, ні особливо його найманим працівникам. Зустрічати перевіряючих може як сам підприємець, так і уповноважена ним особа. А за фактичної перевірки з питань дотримання норм законодавства щодо регулювання обігу готівки, порядку здійснення розрахункових операцій, ведення касових операцій - найманий працівник, який безпосередньо проводить розрахункові операції.

Якщо до вас завітали податківці або інші контролери, перш ніж допустити їх до перевірки, слід спокійно перевірити, чи дійсно вони є тими, ким представляються.

Податкові інспектори повинні пред'явити свої службові посвідчення, що дозволяють їх ідентифікувати, направлення на перевірку та копію наказу на проведення перевірки. Копія наказу залишається у підприємця. Якщо у інспекторів немає хоча б одного з перерахованих документів - у підприємця є законна підстава не допускати їх до перевірки.

Пред'явлені документи слід уважно вивчити, оскільки в них повинні бути вказані всі необхідні реквізити. Якщо будуть виявлені помилки - це також підстава для недопуску до перевірки.

У копії наказу та направлення на перевірку повинно бути вказано наступне: дата видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити юридичної особи (прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи - підприємця) або найменування об'єкта, при проведенні перевірки в іншому місці - адреса об'єкта, перевірка якого проводиться, мета перевірки, її вид (документальна планова/позапланова або фактична), підстава, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище перевіряючих.

У наказі вказується також період діяльності, який буде перевірятися, а в направленні на перевірку - реквізити наказу про проведення перевірки.

Ці документи дійсні, якщо вони підписані керівником (його заступником або уповноваженою особою) і скріплені печаткою контролюючого органу.

Якщо планується проведення позапланової або фактичної перевірки, про які попередньо не буде повідомлено, то в направленні на перевірку після ознайомлення з ним підприємець або його уповноважена особа розписуються у направленні із зазначенням свого прізвища, імені, по батькові, посади, дати і часу ознайомлення.

Якщо з цими документами все в порядку і у підприємця є журнал реєстрації перевірок, слід запропонувати контролерам зробити в ньому запис. При вивченні наказу особливу увагу слід звернути на мету перевірки та її вид.

При проведенні планової документальної перевірки інспектори повинні перевірити правильність розрахунків, декларування і сплати всіх податків і зборів не більш ніж за три останніх роки (1095 днів) і по всіх контрагентах. Тому потрібні всі первинні документи, що підтверджують нарахування та сплату податків і зборів за період, що перевіряється.

Позапланові перевірки проводяться за наявності певних порушень, визначених ПКУ. Під час проведення позапланової перевірки зазвичай перевіряються операції між платником податків і окремими контрагентами за певні періоди часу, порядок нарахування та сплати окремих податків, тому надавати необхідно не всі первинні документи, а тільки ті, які підтверджують проведення операцій,що перевіряються. Така перевірка не може проводитися двічі протягом календарного року з однієї ж і тієї причини. Тому підприємцю завжди потрібно звертати на це увагу.

Якщо всі документи оформлені правильно, немає підстав не допустити контролерів до перевірки.