Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #3 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #13 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #14 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #15 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #16 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #17 | Raiffeisen Bank Aval Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2 #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
15 Жовтня 2019

Зовнішньоекономічна діяльність підприємця. Частина 2

При роботі з іноземними замовниками, зазвичай оплату за відвантажений товар (надані послуги) підприємець отримує в іноземній валюті. Однак можливі розрахунки в гривні або навіть банківських металах. Детальніше про регулювання платежів – у матеріалі.

Визначення доходу при обов'язковому продажу валюти

Навіть якщо доходи (виручка) отримані в іноземній валюті, їх облік ведеться в гривні, тому валютну виручку необхідно перераховувати в гривню. При цьому слід врахувати наступне. Ось уже кілька років чинним законодавством було передбачено, що частина валютної виручки підлягала обов'язковому продажу на Міжбанківській валютній біржі (далі - МВБ). Спочатку валюта зараховувалася на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 «Розподільчі рахунки суб'єктів господарювання». На валютний рахунок підприємця зараховувалася тільки частина валюти, а інша - продавалася на МВБ, і гривня від продажу надходила на гривневий рахунок ФОП. Розмір обов'язкового продажу встановлювався НБУ. З 01.03.2019 р. він становив 30%. Продаж валюти здійснювався наступного банківського дня за курсом, встановленим на МВБ в день продажу. Курс валюти на МВБ відрізняється від курсу, встановленого НБУ (зазвичай трохи вищий). Проте в дохід включається та сума, яка була зарахована на гривневий рахунок. Решта 70% валютної виручки перераховувалися на валютний рахунок ФОП. При цьому в банківській виписці вказувалася сума валюти і курс НБУ, встановлений у день зарахування.

Звертаємо увагу, що розподільчий рахунок до ФОП жодного відношення не має, тому дата виникнення доходу визначається за датою зарахування коштів безпосередньо на рахунки підприємця.

При визначенні доходу необхідно врахувати наступне. Для єдинників нормами ПКУ визначено, що дохід, отриманий в іноземній валюті, перераховується в гривню за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ст. 292 ПКУ). Для загальносистемників у ПКУ з цього приводу нічого не сказано, але застосовується та ж вимога, що й для єдинників.

Як було сказано раніше, виручка зараховується окремо на валютний і на гривневий рахунок різними датами, тому в обліку ФОП вона відображалася у два рядки. Валютна виручка - за датою зарахування на валютний рахунок з зазначенням суми у валюті, і через дріб її еквівалент у гривні за курсом НБУ, встановленим на цю дату. (Так записувати рекомендують податківці, незважаючи на те, що порядок ведення книги цього не вимагає.) Сума гривні, що надійшла на гривневий рахунок після продажу на МВБ, записується за датою її надходження (зазвичай на наступний день). Якщо обидві операції були проведені в один день, то дохід можна записати одним рядком, склавши обидві суми.

Обов'язковий продаж скасовано

Починаючи з 20 червня порядок визначення доходу, отриманого у валюті, спростився, оскільки 18.06.2019 р. НБУ постановою Правління №78 скасував вимогу щодо обов'язкового продажу валютної виручки. Дана норма застосовується з 20 червня. З цієї дати валютна виручка у повному обсязі зараховується на валютний рахунок ФОП. Слід також врахувати роз'яснення НБУ, в яких йдеться про те, що оскільки валютна виручка, що надійшла, продається на МВБ наступного дня після її зарахування на розподільчий рахунок, то валюта, отримана 19 червня, вже в повному обсязі підлягає зарахуванню на валютний рахунок підприємця.

Відображення в обліку

На відміну від юридичних осіб, для ФОП основним обліковим регістром є Книга обліку доходів (прибутків і витрат). Залежно від обраної системи оподаткування форма книги різна, але порядок відображення отриманої виручки однаковий, оскільки всі підприємці визначають дохід за касовим методом - датою надходження грошових коштів до каси або зарахування на розрахунковий рахунок.

У графі 1 вказується дата виникнення доходу. Графи з 2-ї по 4-ту призначені для відображення доходу в них і відображається дохід, отриманий в іноземній валюті, перерахований в гривню.

Першу частину матеріалу про зовнішньоекономічну діяльність підприємців – читайте ТУТ.