Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #3 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #13 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #14 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #15 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #16 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #17 | Raiffeisen Bank Aval Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
02 Вересня 2020

Підприємцям не треба буде реєструвати Книги доходів у податковій

Цим законопроектом передбачено внесення змін до Закону № 466, яким була запроваджена податкова реформа. Ми ж розглянемо одне з важливих питань, яке стосується підприємців. Мова йде про книгу обліку доходів (доходів та витрат).

Навіть в пояснювальній записці до законопроекту, підготовленому до другого читання, звертається увага на те, що досі залишається вимога фізичними особами-підприємцями реєструвати та вести книгу обліку доходів. Хоча, де-факто, вони дану книгу або взагалі не отримують, або заповнюють тільки у разі перевірки. Штраф за помилки або відсутність книги обліку доходів відповідно до ПКУ становить 510 гривень і відповідно до КУпАП – до 136 гривень.

Тому запропоновано скасувати вимогу обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат.

Законопроектом передбачалось також скасувати обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1-ї та 2-ї групи та 3-ї групи, які не є платниками ПДВ, й запропонувати їм за власним бажанням вести книгу обліку доходів у паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за не ведення або помилки у книзі доходів настає, тільки якщо такий платник єдиного податку повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Але депутати погодилися тільки на те, щоб звільнити ФОП від реєстрації книги обліку доходів (доходів та витрат) у податковій.

 Отже, з моменту набрання чинності законопроекту № 2534 ФОП позбавляються обов’язку реєструвати книги обліку доходів (доходів та витрат), але продовжують заповнювати їх у встановленому порядку. Книги можна буде вести в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.