Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #3 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #13 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #14 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #15 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #16 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #17 | Raiffeisen Bank Aval Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
12 Березня 2020

Реверс-інжиніринг: нові можливості для виробництва

Зношеність фондів - одна з основних проблем будь-якого виробничого бізнесу. В Україні на багатьох підприємствах вона сягає 80%. Але інновації приходять на допомогу. Такі рішення, як реверс-інжиніринг та лазерне сканування, допомагають поліпшити стан обладнання з мінімальними затратами.

Реверс-інжиніринг - це дослідження готового об'єкта, його документації та принципів роботи для подальшого удосконалення або модернізації. За допомогою технології можна змінити або створити пристрій з аналогічними функціями, при цьому уникнути прямого копіювання. Простіше кажучи, технологія дозволяє проаналізувати інформацію про готовий зразок і зрозуміти, наскільки модернізація можлива і доцільна. З точки зору нових технологій проводиться оцінка вступних даних, матеріалів, вимог покупця та/або виробника.

Наприклад, є автомобіль, який був випущений 30 років тому. Замість повної реконструкції машини можна виконати часткову: змінити дизайн кузова і замінити окремі вузли, використовуючи нові матеріали. Важливо переконатися в тому, що нова деталь підходить до старої конструкції. Під час вивчення об'єкта інженери виявляють неповні/неточні дані про геометрію або їх відсутність. Лазерне сканування допоможе зібрати всю необхідну інформацію і реставрувати автомобіль.

Точна оцифровка може бути застосована в десятках різних випадків. Наприклад, відтворення окремих деталей і адаптація комплектуючих для агротехніки, виробничого обладнання, які вже не випускаються виробниками. Таким методом, наприклад, можна аналізувати ступінь зношеності верстатів або прес-форм.

За допомогою лазерного сканування деталі оцифровуються, виготовляється ідеальний зразок. Але оскільки під час експлуатації від тертя та інших механічних процесів виникають похибки, цифрова модель може відрізнятися від реального об'єкта. 3D-сканування опрацьовує і цей момент: фіксує розбіжність, виробляється цифровий зразок для порівняння і підгонки. У підсумку виходить точно підходяща, робоча деталь.

Наприклад, корпус насоса знаходиться всередині складної конструкції. Слабке місце насоса - його нижня частина: вона лопається через великий тиск. При цьому інші частини насоса не пошкоджені. Підприємець розуміє, що потрібна повна заміна насоса або придбання нового. Але така покупка може бути дорогим рішенням або модель зовсім знята з виробництва. Набагато дешевше рішення - оцифрувати нижню частину для її подальшого виготовлення. Таким чином, у заводу є точна модель, а після відтворення її на 3D-принтері - потрібна запчастина. В Україні вже є компанії, які надають такі послуги. Наприклад, http://everscan.com, https://www.3ds.com.ua, http://www.3dscan.com.ua.

Можливості для поліпшення є завжди. Постійна доробка, оптимізація виробничих процесів - основа конкурентоспроможності. В умовах фінансової кризи і браку коштів на нові виробництва часткова модернізація ключових вузлів - економічно вигідний підхід.