Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #3 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #4 | Raiffeisen Bank Aval
Новий зручний застосунок MyRaif
Завантажити Завантажити
Увійти Перекази та Платежі
Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #13 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #14 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #15 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #16 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #17 | Raiffeisen Bank Aval Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ #18 | Raiffeisen Bank Aval
Ukr
08 Жовтня 2019

Єдиний звіт по ПДФО та ЄСВ

У вересні Верховна Рада прийняла два закони, якими з 1 січня 2021 року запроваджується нова об'єднана звітність з ЄСВ та ПДФО. З цієї дати ФОП будуть надавати до податкової загальний звіт, в якому відображати суми доходу, а також суми нарахованого ЄСВ і утриманого ПДФО.

Йдеться про об'єднання квартального звіту за формою №1ДФ, податкових декларацій загальносистемника і єдинника і звітів по ЄСВ: додаток 4 - для роботодавців і додаток 5 - для ФОП.

Об'єднати два звіти обіцяли давно, але тільки тепер у рамках податкової реформи прийнято вищезазначені закони. Це дозволить підприємцям здавати менше звітів, що своєю чергою скоротить кількість штрафів за помилки у їх заповненні та/або несвоєчасне подання. До того ж об'єднати ці звіти не складає особливих труднощів, оскільки найчастіше база нарахування ЄСВ у вигляді заробітної плати та винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами збігається з базою обчислення і утримання ПДФО.

Прийняття цих законів корисно як ФОП, так і контролерам, оскільки для перших скорочується кількість звітів, а для других зменшується адміністрування.

Слід зауважити, що у Мінфіну є цілий 2020 рік для розробки і затвердження нових форм звітності. А саме - нової форми декларації для платників єдиного податку, декларації загальносистемника і звіту для роботодавця. Як він буде називатися, наразі невідомо. Але вже зараз обіцяють, що з бланків приберуть все зайве, тим самим спростивши їх заповнення.

На закінчення відзначимо, що для ФОП звітний період не змінюється, вони як і раніше будуть звітувати один раз на рік, за підсумками року. Але відомості про нарахований і сплачений ЄСВ будуть відображатися у відповідній декларації загальносистемника чи єдинника.

А от підприємці-роботодавці будуть подавати звітність щокварталу з розбивкою за місяцями. Щомісячної звітності по ЄСВ вже не буде. Незабаром повинні також з'явитися закони, якими введуть і сплату податку однією сумою на один рахунок.